Ruzmarin je ljekovita mediteranska biljka s antibakterijskim, antiupalnim i antiseptičkim djelovanjem. Dobar je izvor vitamina A, B, C, D, E i K te ima pozitivne učinke na cijeli organizam, a pogotovo na zdravlje mozga, jetre i srca.
Osim što se dodaje jelima, od ružmarina se može napraviti i topli napitak nalik na čaj koji ima posebne blagodati na probavni sistem. Konzumirate li ga nakon jela, opustiće mišiće ovog dijela tijela, smanjiti nadutost, ublažiti plinove i grčeve.
Ako se uz to kombinuje uz grejp koji je poznata topilica masnoća, dobija se učinkoviti napitak koji ubrzava metabolizam, potiče sagorijevanje masnoća te izravnava stomak.
Sastojci za napitak od ruzmarina i grejpa:
2 čajne kašičice sušenog ruzmarina
3 dcl vruće vode
1 grejp
Priprema:
1. U vruću vodu stavite sušeni ruzmarin i pustite da bude uronjen u vodu oko pet minuta.
Najjednostavnije će biti ako ruzmarin stavite u filter vrećicu za čaj.
2. Procijedite ruzmarin. Grejp dobro perite, iscijedite sok od polovice ploda i pomiješajte s čajem od ruzmarina.
3. Preostalu polovinu grejpa nasjeckajte na komade i dodajte u tekućinu.
(Cuvajzdravlje.ba)