Veliki uspjeh

Merjem Međedović: Mlada Bosanka briljira na svjetskoj sceni biomedicinskog inženjeringa

Autor: Žene.ba
Merjem Međedović: Mlada Bosanka briljira na svjetskoj sceni biomedicinskog inženjeringa
Foto: Facebook / Dr. Edhem Čustović

Merjem Međedović, mlada Bosanka, nedavno uspješno odbranila doktorat na prestižnom University of Michigan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Merjem je postigla izvanredan uspjeh na polju biomedicinskog inženjeringa, zasluživši titulu doktora sa svojom tezom pod naslovom "Dostava gena posredovana ćelijama za zacjeljivanje prijeloma kostiju i prevenciju nesjedinjavanja", podijelio je to na svom Facebook profilu inžinjer, poduzetnik i profesor Edhem Čustović.

''Bilo je to uzbudljivo putovanje, a na putu do završetka moje teze fokusirane na razvoj premaza za isporuku gena za ortopedske implantate, stekla sam iskustvo u 2D i 3D ćelijskoj kulturi, lentivirusnoj transdukciji, procjeni i dizajnu biomaterijala i još mnogo toga." rekla je Merjem.

Nakon uspješnog završetka studija, Merjem se preselila u Holandiju gdje želi nastaviti svoju karijeru i razviti nove projekte u oblasti biomedicinskog istraživanja. Također, izrazila je želju za povezivanjem s ljudima iz njene matične zajednice kako bi podijelila svoje znanje i iskustvo te potakla mlade da se uključe u slične naučne poduhvate.

Merjem Međedović predstavlja primjer uspješne mlade naučnice koja svojim radom inspiriše i afirmiše bosanskohercegovačke talente na globalnom nivou. Čestitamo joj na ovom veličanstvenom dostignuću i želimo joj mnogo uspjeha u budućim projektima.