najprestižniji događaj

Met Gala 2025: Otkrivena tema izložbe koja će okupiti velika imena

Autor: Žene.ba
Met Gala 2025: Otkrivena tema izložbe koja će okupiti velika imena
FOTO: Instagram

Otkrivena je tema nadolazeće izložbe i Met gale 2025. pod nazivom “Superfine: Tailoring Black Style”. Prvi ponedjeljak u maju naredne godine napokon ima svoju temu.

Ova izložba će biti povod okupljanja najrelevantnijih imena iz svijeta mode, muzike, filma i šire. Met gala je svoju iduću izložbu posvetila Afroamerikancima koji su oblikovali modu s posebnim fokusom na mušku modu i dandy stil atlanske dijaspore. Ovo je drugi put u historiji gale da je tema posvećena isključivo muškom stilu.

Prema zvaničnoj najavi Muzeja umetnosti Metropolitan, izložba će „predstaviti kulturni i historijski pregled crnog dandija, od pojave ove figure u prosvetiteljskoj Evropi 18. veka do današnjih inkarnacija u gradovima širom sveta.“

U galeriji će se istraživati „važnost sartorijalnog stila za formiranje crnih identiteta u atlantskoj dijaspori“ kroz značajne arhivske odjevne predmete, umetnička dela, filmske isečke i više.

Sama tema crpi inspiraciju iz knjige Monike L. Miler iz 2009. godine, “Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity”, koja prati historiju Afroamerikanaca i stila od razdoblja američke konfederacije do savremene mode.

Miler, koja je trenutno predsjednica i profesorica afričkih studija na Barnard College-u, biće gostujući kustos prve izložbe posvećene muškoj modi u dvadeset godina.

Miller objašnjava kako su Afroamerikanci postali arbitri stila, te kako su historijski koristili dandyjevske alate (odjeću, geste i duhovitost) kako bi srušili ograničavajuće identitetske oznake i predložili nove načine oblikovanja političkih i društvenih mogućnosti u njihovom svijetu.

U duhu teme, uz Annu Wintour ove godine izložbom i događajem predsjedaju A$AP Rocky, Pharrell Williams, Colman Domingo, Lewis Hamilton i LeBron James. U samoj izložbi će se naći djela najznačajnijih afroameričkih dizajnera i dizajnerica današnjeg i prošlih doba, što uključuje Wales Bonner, Oliviera Rousteinga i Virgila Abloha.

Iako se tema samog crvenog tepiha još ne zna, sigurno će biti na tragu same izložbe.