O poslu i životu

Ministrica Mesihović za Žene.ba: Najvažnije je u svemu živjeti balans

Autor: Žene.ba
Ministrica Mesihović za Žene.ba: Najvažnije je u svemu živjeti balans
Foto: Žene.ba

Prof.dr. Adna Mesihović od novembra prošle godine obnaša funkciju ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Rođena Mostarka ima višegodišnje iskustvo u obrazovanju i javnom zdravstvu i doktor je bioloških nauka iz oblasti mikrobiologije. O njenoj karijeri i izazovima sa kojima se suočava govorila je za portal Žene.ba.

Možete li nam ukratko opisati svoju profesionalnu karijeru i put do sadašnje pozicije ministrice u Kantonu Sarajevo? Na šta ste najponosniji u kako dosadašnjoj profesionalnoj, tako i u akademskoj karijeri?

Mesihović: Mogu reći da sam do sada u profesionalnoj karijeri imala mnogo sreće, iako, iz iskustva, sreća prati uporne i motivisane. Završila sam fakultet koji volim, poslije sam i kroz posao, a i privatno imala bezuslovnu podršku da nastavim obrazovanje u oblastima u koje sam beskrajno zaljubljena, a to su genetika i mikrobiologija. Veliki sam radoholičar, i kada u jednom poslu maksimalno doprinesem ciljevima koje sam definisala, tražim mogućnosti novom doprinosu u onome u čemu sam stručna i vješta i to na mjestima u kojim mogu unaprijediti trenutno stanje. Pozicija ministrice u Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade nije došla slučajno. Politički pokret “Za nove generacije”, iz kojeg sam imenovana na ovu poziciju, se u strategijama izbornih politika značajno fokusirao na obrazovne politike, jer u tom segment ima ljudske kapacitete, obzirom da pokret čini veliki broj članova, doktora nauka, uključenih u obrazovanje i nauku. Prirodan process je bio da mi preuzmemo taj resor u Kantonu Sarajevo. Na ono na šta sam posebno ponosna u svojoj  akademskoj i profesionalnoj karijeri je to što sam isključivo svojim radom, angažmanom i vizijama ostvarila profesionalno zadovoljstvo i što sam i pored akademske karijere, paralelno radila u struci. Iza sebe imam niz objavljenih naučnih radova, koautor sam i jednog univerzitetskog udžbenika, a moje ideje u profesionalnoj karijeri su doprinijele rješavanju izazova, stvaranju novih vrijednosti i motivaciji mnogih mladih osoba da budu društveno odgovorni i razvijaju svoje kompetencije ambicioznije. 

 Kako se nosite sa izazovima koje ste zatekli u Ministarstvu i s obzirom da ste kratko vrijeme tu kako ste uspjeli pokrenuti procese i kreirati neke sjajne incijative s kojima smo imali priliku da se upoznamo u medijima do sada?

Mesihović: Izazovi su prisutni u svim životnim prilikama i ovo Ministarstvo odlično posluje obzirom da je novoformrano i da je podkapacitirano ljudskim resursima. Ono što mi je poseban izazov je prezentovati javnosti i vlastima značajnu važnost tri segmenta kojima se ovaj resor bavi, visoko obrazovanje, nauka i mladi, kao temeljima društva i našeg prosperiteta u budućnosti. Također, postizanje ravnoteže između svih dostupnih resursa i potreba koje sam prepoznala u ovim resorima i politika i aktivnosti koje Ministarstvo planira u budućnosti, može biti još jedan izazov, ali za mene predstavlja motivaciju za unapređenje stvari i kreiranje novih prilika. Imam i vrijedne  saradnike u ministarstvu, ženski kolektiv s posebnom energijom i sigurna sam da svi zajedno stremimo napretku i boljitku. Za kratak period smo pokrenuli zajedno procese koji su značajni u svim resorima, a za koje ranije nije bilo sluha.

Ministarstvo na čijem ste čelu je raspisalo Javni poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata za šta će se izdvojiti 4.300.000 KM. Kako biste motivirali mlade istraživačice i naučnice da se u većem broju prijave na ovaj poziv?

Mesihović: Javni poziv je otvoren za sve mlade naučnike i naučnice, istraživače i istraživaćice, student i studentkinje bez izuzetka. Poznavajući uspjehe i doprinos mnogih uspješnih djevojka na Univerzitetima, sigurna sam da će njihove ideje koje pristignu kroz aplikacije donijeti nove ideje koje potiču inovacije i napredak u mnogim naučnim i istraživačkim disciplinama. Njih, kao i većinu ostalih ambicioznih i vrijednih mladih ljudi za sada ne treba motivisati u pravcu apliciranja na ovaj Javni poziv, jer Ministarstvo zaprimi veliki broj aplikacija s prijedlozima projekata u kojima su uključeni mladi naučnici i naučnice. Mi trebamo razmišljati kako da svim tim mladim ljudima u nauci osiguramo veće fondove i aplikaciju sprovedenih istraživanja. Nauka bez primjene u industriji i privredi nema svoju svrhu. Ove godine smo uspjeli da povećamo sredstva i obezbijedimo rekordan iznos za ovu namjenu, ali sigurna sam da ima dodatnog prostora za unapređenje.

Pored svoje poslovne karijere i političke karijere, ujedno ste i supruga te majka dvije divne mlade dame. Koje su najveći izazovi roditeljstva u kombinaciji s građenjem političke karijere?

Mesihović: Roditeljstvo je uvijek izazov bez obzira na karijeru i obrazovanje. Nisam nikada to vidjela kao neki zadatak nego više kao ulogu koju treba najbolje da odigram kako bih im pružila sretno djetinjstvo i bila uzor na njihovom životnom putu. Stava sam, a i uvidjela sam kroz svoje dosadašnje iskustvo u roditeljstvu da djeca uče posmatranjem i da je svoju ulogu roditelja obavljam ako živim život koji želim i u kojem sam sretna. Svojim trenutnim političkim angažmanom sam vrlo ispunjena i sretna jer vidim doprinos političkog pokreta “Za nove generacije” u stvaranju boljeg društva, s posebnim fokusom na obrazovanje koje je za svako dijete i svakog mladog čovjeka jedan od ključnih aspekata života i odgoja.

Velika je odgovornost voditi jedan tako važan sektor u Kantonu Sarajevo, kako to balansirate s obavezama koje donosi majčinstvo i odgovornost prema porodici?

Mesihović: Velika odgovornost, ali i veliki vremenski angažman obzirom na kadrovsku podkapacitiranost Ministarstva, ukoliko želimo da kreiramo promjene. Međutim, velika sreća u trenutnim okolnostima je da su moje kćerke odrasle i da im moje prisustvo treba kao podrška, mentoring i primjer, a ne samo u vidu fizičkog prisustva. I prije preuzimanja pozicije ministrice ja sam uvijek intenzivno i dinamično radila, više poslova u isto vrijeme, bila angažovana kao predavač na više visokoškolskih ustanova, radila mnoge projekte u struci, tako da moja intenzivna angažovanost na poslu nije ništa novo u našoj porodici, to je već stil života. Najvažnije je u svemu živjeti balans, onda ste na pravom putu. 

Kako biste opisali značaj podrške partnera u ostvarivanju karijere i obavljanju roditeljskih dužnosti?

Mesihović: Sazrijevajući i prolazeći kroz različita iskustva I izazove uviđamo kako je podrška porodice najvažniji segment uspješnog poslovnog čovjeka, a posebno žene, čija uloga u našem društvu ima i tu primjesu tradicionalnih očekivanja, što može biti često dodatni pritisak. Svi smo mi kroz prošlost prolazili partnerske odnose koji nam nisu bili primjeri apsolutne podrške kako bi naučili koliko takva podrška može biti najjači vjetar u leđa. Ja živim apsolutnu podršku mog partnera u svim dužnostim koje izaberem, a u kojima on vidi moju sreću i doprinos nekim većim ciljevima. Beskrajno sam mu na tome zahvalna.