Lifestyle

Mirna šetnja u Gradačcu: Stop nasilju nad ženama i djevojčicama!

Autor: Žene.ba

U okviru održavanja Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog  nasilja“ u Gradačcu je danas potpisan revidirani „Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici za grad Gradačac“. To je prvi grad koji je potpisao Porotokol, a  potpisivanje je planirao i u drugim gradovima.

Navedeni dokument je rezultat zajedničkog rada  Udruženja građana "Vive žene Tuzla", Centar za terapiju i rehabilitaciju i  Koordinacionog tijela za sigurnost i bezbjednost građana grada Gradačac u koji su uključeni  predstavnici  svih institucija koje djeluju na području grada Gradačac i Neformalne grupe građanki i građana Gradačac. Ovaj grad doaš je u žižu javnosti zbog nasilja u porodici kada je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović, Denisa i Čengiza Ondera te ranio još tri osobe, a na kraju izvršio samoubistvo.

"Gradačac se našao u teškoj situaciji zbog gnusnog zločina iz avgusta. Nakon toga, sve institucije koje su djelovale u Gradačcu i koje trebaju pratiti pojave sličnih anomlaija u društvu, pristupile su ozbiljno poslu i došli smo do finalne verzije Protokola koji ima veliki značaj. On definira obaveze svih institucija u Gradačcu u slučaju nasilja u porodici"- rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Protokol je postojao i ranije, tačnije, od 2014.godine i pokazalo se da on ima propusta kada je u pitanju hitnost izvršavanja Protokola. Sada su uključene i neke nove institucije poput Centra za mentalno zdravlje u Gradačcu.

"Napravljene su mogućnosti procjene rizika sa različitih aspekata, ne samo policije. Dodat je i hoodgram, odnosno, put za osobe kojih se to tiče, tačne korake, kuda, kome, kada treba se javiti"- pojasnila je Jasna Zečević, direktorica Udruženja "Vive žene" Tuzla te dodaje da releventna institucije trebaju komunicirati i češće razgovarati o vsakom pojedinačnom slučaju nasilja u porodici.

Zečević tvrdi da osoba kada prijavi nasilje, ima tri opcije, odnosno, da javi policiji, centru za socijalni rad ili da dođe u Sigurnu kuću.

"Direktan dolazak u Sigurnu kuću podrazumijeva da mi primamo 24 sata i to smo radili sve ove godine. Nakon toga, popuna formulara i dobijamo rješenja od centra za socijalni rad o smještaju u žrtve nasilja u našu Sigurnu kuću. Naša kuća podrazumijeva smještaj samo za osobe u stanju hitnosti i opasnosti"- objašnjava Zečević. Ona dodaje da je ove godine bilo više od 250 žrtava nasilja u ambulantnom tretmanu.

Do 1. decembra u sigurnu kuću je bila smještena 106 osoba što pokazuje povećanje žrtava za 30 posto te se sve više traži smještaj i Sigurnoj kući pa je stoga bitan danas potpisani Protokol da bi se sa počiniocima nasilja, hitnije postupalo. Potpisnici Protokola su, nakon potpisivanja, održali mirnu šetnju kroz Gradačac.

Žene.ba

Otkrila manje poznate detalje

Beyonce otkrila da se od djetinjstva bori s psorijazom

Spot sniman u Sarajevu

Dženan Lončarević počastio publiku novom pjesmom