za postizanje čistoće

Na kojoj temperaturi prati peškire i zašto ih ne treba prati na 90 stepeni?

Autor: Žene.ba
Na kojoj temperaturi prati peškire i zašto ih ne treba prati na 90 stepeni?
FOTO: Ilustracija

Iako mnogi vjeruju da je pranje peškira u vrućoj vodi najbolji način za postizanje čistoće, pranje peškira hladnom vodom zapravo je najefikasniji način da ostanu čisti, mekani i pahuljasti.

Budući da je većina peškira izrađena od pamuka, preporučuje se pranje na 40 stepeni. Ta je temperatura dovoljno visoka da ukloni prljavštinu, bakterije i neugodne mirise, a istovremeno čuva vlakna i boje.

Za bijele ili jako zaprljane peškire povremeno pranje na 60 stepeni može pomoći u dubinskom čišćenju, ali izbjegavajte često pranje na toj temperaturi kako ne biste oštetili vlakna. Baš zato nije dobro peškire prati na 90 stepeni, prenosi zadovoljna.hr

Također, uvijek provjerite etikete kako biste bili sigurni da slijedite specifične upute za pranje. Peškire perite odvojeno od ostale odjeće kako biste spriječili prijenos dlačica ili boje.

Još savjeta za pranje peškira:

- Peškire je najbolje prati nakon svaka tri do četiri korištenja. Tako ćete spriječiti njihovo prebrzo trošenje.
- Koristite samo preporučenu količinu deterdženta. Previše deterdženta može ostaviti naslage koje će učiniti preškire tvrdima i manje upijajućima.
- Bijele preškire perite zasebno od obojenih kako biste izbjegli prijenos boja i blijeđenje.
- Nemojte koristiti omekšivač za pranje peškira. 
- Peškire sušite na niskoj temperaturi kako biste zaštitili pamučna vlakna. Previsoke temperature mogu oslabiti vlakna i uzrokovati njihovo lomljenje. Najbolje ih je sušiti na štriku