Lifestyle

Na referendumu u Irskoj odlučivat će se o pravu na abortus

Autor: Žene.ba
Na referendumu u Irskoj odlučivat će se o pravu na abortus
Od 2013. godine, abortus je dozvoljen samo ukoliko trudnoća ugrožava život majke, ali ako građani pristanu na izmjene, Irska vlada namjerava uvesti zakonodavstvo koje će omogućiti abortus do 12. sedmice u svim okolnostima.

Glasači će imati priliku da se izjasne žele li ukinuti Osmi amandman Ustava koji je na snazi od 1983. godine, a koji priznaje jednako pravo na život majke i nerođenog djeteta, što automatski zabranjuje prekid trudnoće.

Pozivi za promjene Ustava intenzivirani su 2013. godine kada je Savita Halappanavar umrla od infekcije, a sve zbog toga što su doktori odbili prekinuti trudnoću.

Njena smrt dovela je do izmjena u zakonu kako bi se omogućio abortus kada je život majke u opasnosti, uključujući i vjerodostojnu prijetnju samoubistvom.

Ukoliko se nikakve promjene ne dogode nakon referenduma, abortus bi ostao nelegalan osim kada je život majke u opasnosti.

Pred održavanje referenduma u Irskoj, glasačima se obratio Savitin otac Andanappa Yalagi, čija je kćerka umrla nakon abortusa u bolnici u Galveju.

"Nadam se da će se građani Irske sjećati moje kćerke Savite i da se ono što se njoj desilo neće desiti nijednoj drugoj porodici", rekao je Andanappa Yalagi.

Leo Varadkar, bivši ministar zdravstva Irske, na Twitteru je napisao da je hiljade žena putovalo iz Irske u druge zemlje kako bi prekinule trudnoću ili su ilegalno putem interneta kupovale tablete u te svrhe. Dodao je da trenutni zakon abortus smatra nesigurnim, neregularnim i ilegalnim postupkom.

“Ovakva situacija se ne mora nastaviti, ona se može promijeniti i to je sada u našim rukama”, kazao je Varadkar.

Irska i dalje ima jedan od najrestriktivnijih zakona o prekidu trudnoće u Evropi, a kampanja za ukidanje osmog amandmana koji je na snazi od 1983. godine uzela je maha u posljednjih nekoliko godina. Ona je podstaknuta novom generacijom feministkinja i sve većom potrebom za ravnopravnošću i pravima, ali i uspjehom referenduma o istopolnim brakovima 2015. godine.
Klix.ba