Lifestyle

Najbolje kafe sa Instagram profila svjetskih kafoljubaca

Autor: Žene.ba
Najbolje kafe sa Instagram profila svjetskih kafoljubaca

https://www.instagram.com/p/BmDm2YIg_55/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Kafa je omiljen napitak u gotovo svim dijelovima svijeta. Početak dana ne možemo zamisliti bez savršene šalice jutarnje kafe. Pravi ljubitelji kofeina znaju da se kao i u modi, trendovi u svijetu kave mijenjaju. Ispijanje kafe danas je postalo pravi mali laboratorijski eksperiment. Sigurno ste čuli za kafiće koji u naziv dodaju lab skraćeno od laboratorij. Pa o čemu se zapravo radi? Brojna istraživanja razglabaju o utjecaju kofeina na tijelo i zdravlje. Također je dokazano da kafa ima mnogobrojne pozitivne učinke, ali bitno je kao i sa svime da se konzumira umjereno. Ako ste dosljedni ispijanju čiste crne kave, možda vas neki od novih trendova serviranja i pripreme kafe potaknu na promjenu. U nastavku teksta zavirite na Instagram profile strastvenih kafoljubaca diljem svijeta i odvažite se na nove okuse.

KAFE S MNOGO LICA

https://www.instagram.com/p/BP4jPVtBnX5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Baš zato ju i volimo, jer se može prilagoditi svakoj sezoni i godišnjem dobu. Miris mljevene kafe i začina te topla šalica zimi pomažu nam preživjeti hladnoću. Ljeti ju začinimo kuglicom sladoleda i ledom te dobijemo savršeno osvježenje za ljetne dane. Jačina okusa ovisi o nekoliko čimbenika. Kvaliteta i zemlja uzgoja zrna, metoda mljevenja i prženja te način serviranja i pripreme. Instagramom su zavladale fotogenične šalice u bezbroj varijanti. U opisu slika nalaze se tagovi poput specialty, cold brew, French press, latte art i tako unedogled. Zaboravite na klasične dodatke kao mlijeko i šećer i bacite se u eksperimentiranje s trendovima u svijetu kofeina.

ZAČINITE ŠALICU NAJZDRAVIJIM ZAČINIMA

https://www.instagram.com/p/Blsie_DArXn/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Kajenski papar u kombinaciji s kafom osigurat će vam jutarnje razbuđivanje. Osim što je bogat vitaminima i mineralima dat će vam energiju za početak dana. Kafa na ovaj način je stvarno spicy i ne preporučuje se za one slabijeg srca. Kako se ne bi prevarili u količini papra, dodajte prstohvat u vodu koju kuhate prije dodavanja kafe. Ako ne možete zamisliti kafu bez šećera, dodajte par kapi ekstrakta vanilije. Dobit ćete toplu, zavodljivu aromu i sladak okus u svakom gutljaju. Za malo egzotike u okusu dodajte pola žličice kardamoma u kafu prije nego je pomiješate s vodom. Osim odličnog okusa kardamom je smješten u najzdravije začine svijeta i jak je antioksidans što ga čini izvrsnim dodatkom u kavi. Zimsko vrijeme traži punije i toplije arome. Šalica vruće čokolade je prava kalorijska bomba pa ako pazite na težinu, ne morate se odreći mirisa kakaa. Dodajte žličicu u šalicu prije nego što ulijete kafu. Volite li cimet, preporučujemo meksičku verziju Cafe de olla. Prokuhajte štapić cimeta u lončiću te ga izvadite prije dodavanja kafe.

TALIJANSKI AFFOGATO

https://www.instagram.com/p/BmS2Piih0cN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Kafa na talijanski način jednostavno ne može biti loša. Talijani su istinski ljubitelji dobre kafe, stoga ćete se lako pogubiti u kafiću pri naručivanju kafe. Espresso dolazi u bezbroj varijanti, a jedan od njih je affogato. Radi se o idealnom hladnom ljetnom napitku ili možda bolje rečeno o desertu od kave jakog okusa. Puno ime glasi “affogato al cafe”, što u doslovnom prijevodu znači “utapanje u kavi”, a ustvari opisuje tehniku pripreme. Svježe pripremljeni espresso prelijeva se preko kuglice sladoleda. Izaberite sladoled kremaste teksture u kombinaciji s gorkastom kafom te poslužite za desert nakon ručka.

SPECIALTY

https://www.instagram.com/p/BmWJPQLlovN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Šta je specijalno kod ove kafe specijalnog naziva? Takva kafa najbolje se uzgaja u egzotičnim krajevima poput Kolumbije, Etiopije, Kenije i Ugande. Ustvari se radi o opisivanju zrna kafe koja su uzgojena u posebnim uvjetima zbog kojih kafa ima vrhunsku kvalitetu i najfiniji okus.

UMJETNOST CRTANJA U ŠALICI; LATTE ART

https://www.instagram.com/p/BmBMKl8DY7_/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Zanimljivo umjetničko djelo u vašoj šalici kave. Iako izgleda lako, postupak ipak treba dobro uvježbati i voditi računa o nekoliko faktora. Mlijeko se pažljivo ugrije na pari te se sipa u šalicu espressa. No, prava vještina krije se mirnoj ruci iskusnog bariste. Trik je u pokretima ruke kako bi se dobili posebni krugovi i kasnije oblikovali štapićima u razne kreacije. Mlijeko mora biti toplo i espresso mora biti svjež, na hladnoj ili instant kafi nije moguće dobiti ovakav rezultat.

ICE BREW I COLD BREW

https://www.instagram.com/p/BmMmMB6AhAa/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Strastvene kafopije niti ljetna žega ne može odvući od šalice kafe pa su se dosjetili kreativnim načinima kako bi ovaj napitak postao osvježenje. S mlijekom ili bez, glavna razlika između Ice i Cold brew kafe je u temperaturi vode i konačnom okusu. ‘Cold brew’ ima nekoliko prednosti prema ‘ice coffee’ kafi. Kafa na ovaj način nije podložena termičkoj obradi što joj daje manju gorčinu i prirodnu slatkoću, ali i više kofeina. Jako je fotogenična i zavladala je profilima na Instagramu. Za potpuni ljetni užitak dodajte aromu karamele ili nekog voćnog okusa.

Journal.hr