Lifestyle

Najpoželjniji gradovi za život u 2019.

Autor: Žene.ba
Najpoželjniji gradovi za život u 2019.

Kada razmišljate o tome koji su gradovi pravo mjesto za vas, vjerojatno već na prvu osjetite povezanost s nekim gradom. Ponekad je teško objasniti, ali se jako dobro osjeća ljepota življenja koja se potpuno razlikuje od svih drugih mjesta na svijetu. Posebna je to konekcija energije i životnog stila u koju je nemoguće ne zaljubiti se. Iako će svatko nositi posebnu poveznicu s gradom u kojem se rodio i odrastao, na putovanjima se dogodi neka čudna kemija i neki vas gradovi osvoje čim zakoračite na njihove pločnike. Od uličnih svirača, slučajnih prolaznika i njihovog stila, arhitekture, hrane i manira, sve su to sitni detalji u mozaiku koji nas povezuje s nekim gradovima, a od drugih nas odbija. No, osim ovih subjektivnih kriterija, svake godine vrijedni istraživači ispituju kvalitetu života u gradovima iz cijelog svijeta i rangiraju ih po jasno definiranim kriterijima koji su tematski podijeljeni.

BEČ IZ GODINE U GODINU NA SAMOM VRHU LJESTVICE

Nakon što je prošle godine Beč zauzeo prvo mjesto najpoželjnijih gradova prema Global Liveability Indexu, ovih su dana pristigli novi, svježi rezultati koji rangiraju gradove u 2019. Iako ovo istraživanje koristi poseban skup kriterija za rangiranje na ljestvici Globalnog indeksa, ovo je izvješće zanimljiva studija u kojoj se nalaze uistinu najbolji gradovi iz cijelog svijeta.

Globalna konzultantska tvrtka ispitala je i rangirala 231 zemlju prema 10 različitih skupova kriterija. Ti čimbenici uključuju: političko i društveno okruženje (politička stabilnost, kriminal, provedba zakona), ekonomsko okruženje (propisi o razmjeni valuta, bankarske usluge), sociokulturno okruženje (dostupnost medija i cenzura, ograničenja osobne slobode), medicinski i zdravstveni razlozi ( medicinske zalihe i usluge, zarazne bolesti, kanalizacija, odlaganje otpada, zagađenje zraka), škole i obrazovanje (standardi i dostupnost međunarodnih škola), javne usluge i prijevoz (struja, voda, javni prijevoz, gužve u prometu, itd.), rekreacija ( restorani, kazališta, kina, sport i slobodno vrijeme), robe široke potrošnje (dostupnost hrane / dnevne potrošnje, automobili), stanovanje (iznajmljivanje stanova, kućanski aparati, namještaj, usluge održavanja) i prirodni okoliš (klima, evidencija prirodnih katastrofa).

Riječ je ozbiljnoj i složenoj studiji koja je isrcpno uzela u obzir sve one kriterije koji čine život u nekom gradu ugodnim, sigurnim i udobnim. Ne samo da je za ugodan život važno prirodno okruženje već su razlozi višeslojno obuhvaćeni i preslikani u jednu realnu sliku blagostanja. Stoga niti ne iznenađuje da su prva mjesta na ljestvici zauzeli gradovi koji su uglavnom prijestolnice politički i ekonomski stabilnih zemalja zapadne Europe.

Također, prema izvješću, Bagdad je rangiran najniže, a slijedi ga nekoliko afričkih gradova.

Izdvojili smo deset najpoželjnijih gradova koji su vam vjerojatno već u fokusu i koje ste ili podjetili ili to tek planirate učiniti.

BEČ, AUSTRIJA

ZÜRICH, ŠVICARSKA

VANCOUVER, KANADA

MÜNCHEN, NJEMAČKA

AUCKLAND, NOVI ZELENAD

DÜSSELDORF, NJEMAČKA

FRANKFURT, NJEMAČKA

COPENHAGEN, DANSKA

GENEVA, ŠVICARSKA

BASEL, ŠVICARSKA

Journal.hr