Lifestyle

Najprepoznatljivija fotografija u historiji magazina Nacionalna geografija

Autor: Žene.ba

Naslovna strana časopisa Nacionalna geografija 1985. Na slici je tada 13 godišnja djevojčica, za koju se tek 17 godina kasnije saznalo da se zove Šarbat Gula. Slika je postala najprepoznatljivija fotografija u historiji magazina Nacionalna geografija. Lice okruženo crvenim šalom koje prodornim pogledom zelenih očiju gleda u aparat preko noći postalo je simbol sukoba u Afganistanu.

Slika je postala simbol tajanstvenosti, grubosti, ljepote, siromaštva, jada, bijede i očaja u isto vrijeme. Nakon što se godinama za Šarbat nije čulo, 2001. godine djevojka je pronađena u zabačenoj regiji u planinama Tora Bore, a njezin identitet potvrđen biometrijskim mjerenjem - tehnologijom upoređivanja uzorka šarenice oka žive osobe i osobe s fotografije. Živjela je u bijedi i sirotinji razorene zemlje, s mužem i troje djece, pretrpjevši smrt jednog djeteta. Nije imala nikakve škole, nije znala koliko ima godina, roditelje nikada nije upoznala, ubijeni su dok je bila beba. Sve je to ostavilo neizbrisive tragove na licu žene, razorivši njezino prelijepo djevojačko lice.

Nikada nije vidjela svoju fotografiju na naslovnici Nacionalne geografije i nije mogla shvatiti zašto je njezina slika dirnula toliko ljudi, te da ne može pojmiti snagu i moć svojih očiju. Prodorne zelene oči Šarbat Gule, slavne djevojčice, koja nije bila svjesna svoje slave, izgubile su sjaj, na njenom licu ni danas nema osmijeha, kao što ga nikada nije bilo. Ostaju samo uspomene na Šarbat Gulu, kao podsjetnik na patnje koje je preživjela djevojka s očima morsko zelene boje.

Mladen Marić