Pozna fotografkinja

Nan Goldin proglašena za najuticajniju ličnost savremene umjetnosti

Autor: Žene.ba
Nan Goldin proglašena za najuticajniju ličnost savremene umjetnosti
Foto: X

Ako je umjetnost nekada bila apolitična, u 20. veku postala je snažno oruđe društvene borbe. Fotografija, koja je nekada bila na ivici između umjetnosti i dokumentacije stvarnosti, u tom periodu je evoluirala u ideološko i aktivističko sredstvo. Američka umjetnica Nan Goldin odigrala je ključnu ulogu u tome, rušeći barijere između intimnog i javnog, ličnog i političkog. Prema uglednom časopisu ArtReview, Goldin je postavljena na vrh liste najuticajnijih figura u svijetu umjetnosti,

Porast javnog interesovanja za rad Nan Goldin djelimično se podstaknuo filmom All The Beauty And The Bloodshed, koji je prikazan i nagrađen na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu.

Ovaj dokumentarac prati Goldinovu dugogodišnju borbu protiv jedne američke farmaceutske kompanije, što je naročito naglašeno u svjetlu epidemije opoida u Sjedinjenim Američkim Državama.

Korištenjem fotografije i umetnosti kao platforme za političku borbu, Goldinova je postala ključna figura u jednom od najuticajnijih aktivističkih pokreta posljednjih decenija. Njena promjena pristupa ne samo da je značajno uticala na njeno djelovanje, već je i oblikovala način na koji drugi fotografi koriste svoj rad kao sredstvo za promjene.

Posebno poznat njen projekat The Ballad of Sexual Dependency, vizuelni dnevnik koji dokumentira njen život i živote njenih prijatelja u Njujorku tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Kroz svoje fotografije, Goldinova je zabilježila trenutke ljubavi, žudnje, zavisnosti i gubitka, pružajući iskren i neumoljiv prikaz urbanih života toga doba.