Lifestyle

Narandžastu voli svaka prostorija doma

Autor: Žene.ba
Narandžastu voli svaka prostorija doma

Naučnici tvrde da narandžasta boja podstiče brži protok kiseonika u mozgu. Psiholozi također, naglašavaju njen značaj i ističu da pozitivno utječe na koncentraciju i formiranje stabilne ličnosti. Zbog toga se ova boja često koristi za radne i dječije sobe. Narandžasta boja je očaravajuća, ali se ne koristi često u interijerima, prije svega zbog njene jačine. Ona se rijetko koristi kao čista boja za bojenje zidova ili dekoriranje sobe, zato što ta soba postaje previše svijetla i topla, a njen ambijent nije opuštajući. Ali, kada je uravnotežite skladno ili koristite njene nijanse, narandžasta boja će dodati radost, stimulirat će i čak poboljšati atmosferu doma.

Soba obojena u narandžasto utječe pozitivno, jer olakšava komunikaciju, ublažava nervozu i podstiče apetit. Zato je narandžasta boja idealna za sobe u kojima se dešavaju neobavezna druženja i proslave svih vrsta, za sobe u kojima će prolaziti mnogo ljudi i za sobe gdje se očekuje i želi aktivnost, kao što je naprimjer dnevna soba. Da bi oživjeli prostor u dnevnoj sobi možete da nabavite samo detalje ili ukrase u narandžastoj boji. Dodajte narandžaste šare kao akcente na jastučićima, umjetničkim slikama i drugim ukrasima.

Poznato je da narandžasta boja stimulira apetit što objašnjava njeno korištenje u restoranima i zato je dobar izbor i za trpezarije. Neke od nijansi narandžaste boje koje podstiču apetit i pozitivno utječu na raspoloženje su breskva roza, breskva bež, cvijet kajsija, losos rozo kao i nijanse dinje, papaje ili kajsije.

Nijanse narandžaste boje su posebno dobar izbor  i za kuhinje. Jaka narandžasta može biti dominantna boja, ali i odličan akcent u kuhinji. Novi trendovi u dizajnu interijera su kuhinjski elementi i pultovi za kuhinju, baš u boji narandže.

Dizajneri interijera ne preporučuju narandžastu boju za spavaće sobe, kupatila, ulaze. Za ove prostore se uglavnom preporučuju prigušene boje zato što obično želimo da budu mirniji i opuštajući.

Nijanse narandžaste boje mogu biti odlične i za hodnike, kao i za sve prostore u domu gdje želite toplotu. Idealne su meke nijanse kao kajsija, losos ili breskva sve do nijansi kože. U zavisnosti od nijanse, narandžasta boja može dodati mnogo efekata bilo kom prostoru. Prava nijansa narandžaste boje će uvijek naglasiti i dodati karakter prostoru. Treperava citrus nijansa narandžaste boje može oživjeti sobu, dok njene tamnije nijanse tikve ili ćilibara mogu da dodaju ljupku toplinu.

Da biste uspješno koristili nijanse narandžaste boje u uređenju doma, koristite njene nježnije nijanse, jer su mirnije i stvaraju prostor za odmor. Nježnije nijanse narandžaste boje, kao breskva su prijateljske i energične.

Azra.ba