Umjesto bacanja, kore voća poput narandži, limuna, grejpa i banana možemo iskoristiti na razne načine.
Evo kako možete iskoristiti cijelu voćku, uključujući i koru, kako biste izvukli maksimum iz svoje kupovine.
Limunova kora
Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvježavajućem mirisu, limunova kora je savršena za čišćenje kuhinje i kupatila.
Portal Insider savjetuje da utrljate koru preko slavina, vrata od tuš-kabine i sudopera, a zatim isperite.
Kora avokada
Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutrašnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling.
Narandžina kora
Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s korom pomorandže poput kandiranih narandži, marmelade ili slatkog sirupa za čaj.
Kora banane
Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica, pa ih obrišite krpom. Tako ćete ispolirati cipele i "oživjeti" biljke jer su banane bogate kalijumom, glavnim sastojkom imalina za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke. Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca.
Kora grejpa
Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja holesterola i krvnog pristiska. Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Nasjeckajte koru i stavite je u kipuću vodu na 15 minuta, a ako želite da ga zasladite dodajte malo meda.
Kore voćki možete iskoristiti i za bogaćenje tla za vrtlarstvo, odnosno đubrenje, prenose nezavisne.
(Žene.ba)