
Jagode su jedno od najomiljenijih voća proljeća i ljeta – slatke, mirisne i pune vitamina. Međutim, one se redovno nalaze i na tzv. “Dirty Dozen” listi – popisu voća i povrća s najvišim udjelom pesticida.
Upravo zato, pravilno pranje jagoda ključno je za sigurnu konzumaciju i očuvanje zdravlja.
Zašto su jagode problematične?
Jagode imaju tanku, nježnu koru bez zaštitnog sloja, što znači da lako upijaju pesticide iz zemlje, vode i zraka. Osim toga, njihova tekstura s mnoštvom sitnih udubljenja dodatno otežava uklanjanje ostataka pesticida samo mlazom vode. Prema izvještaju organizacije Environmental Working Group (EWG), testovi su otkrili i više od 20 različitih pesticida na uzorcima jagoda kupljenih u trgovinama.
Najefikasnije metode za čišćenje jagoda
1. Kupka s bijelim octom (prirodni dezinficijens)
Ova metoda pomaže u uklanjanju bakterija, plijesni i pesticida.
Kako?
Pomiješajte 1 dio bijelog octa s 3 dijela vode.
Potopite jagode u kupku 10 minuta.
Isperite ih dobro pod hladnom vodom i osušite na papirnom ubrusu.
Prednosti
Produžuje svježinu jagoda
Pomaže u uklanjanju do 80% pesticida
Djeluje antibakterijski
2. Kupka sa sodom bikarbonom (dokazano efikasna)
Soda bikarbona djeluje kao blagi alkalni čistač, koji razgrađuje pesticide na površini voća.
Kako?
U 1 litru vode dodajte 1 čajnu kašičicu sode bikarbone.
Potopite jagode 15 minuta, zatim ih isperite i osušite.
Istraživanja (Journal of Agricultural and Food Chemistry) pokazuju da soda može ukloniti do 96% pesticida s površine voća ako se koristi na pravilan način.
3. Kupka s limunovim sokom i sirćetom (dodatna prirodna opcija)
Pomiješajte vodu, limunov sok i malo sirćeta. Limunska kiselina djeluje kao prirodni antiseptik.
Šta ne preporučuju stručnjaci?
Ne koristiti sapun ni deterdžent!
Voće lako upija hemikalije iz sapuna koje nisu namijenjene za konzumaciju.
Ne prati jagode predugo prije jela.
Vlaga ubrzava propadanje – perite ih neposredno prije konzumacije.