Lifestyle

Novi trend u domu: Namještaj od plastičnih čaša, limenki, starih kompjutora i telefona

Autor: Žene.ba
Novi trend u domu: Namještaj od plastičnih čaša, limenki, starih kompjutora i telefona
Iz gomile otpada nastaju lijepe stvari - poput namještaja od recikliranog materijala koji u svojim domovima želi ekološki osviještena ekipa.

Jeftina proizvodnja i brza promjena trendova dovele su do toga da nam je sve dostupno pa stvari odbacujemo čim ih se malo zasitimo - i time zagađujemo okoliš. To je posebice vidljivo u modnoj industriji koja je odmah nakon naftne najprljavija na svijetu. Sve veći problemi vezani uz očuvanje prirode utječu i na način razmišljanja dizajnera. Nike je tako u povodu nastupa na FIFA Svjetskom prvenstvu u ženskom nogometu 2015. za američku reprezentaciju izradio čarape i dresove od reciklirane plastike.

PLASTIKA stolac Sparkling, THEMELIA

Britanska dizajnerica Stella McCartney, inače poznata ekološka aktivistica, lani je za Adidas napravila kolekciju od reciklirane plastike skupljene po oceanima, a glumica Emma Watson za njujoršku je Met Galu 2016. odjenula haljinu koju su u modnoj kući Calvin Klein napravili od recikliranog otpada. Takvih je primjera bezbroj, a zeleni trend zahvatio je i druga kreativna područja. Primjerice, mlade generacije produkt dizajnera neprestano istražuju alternativne mogućnosti proizvodnje i korištenja recikliranih materijala čija je prednost - osim očite dobrobiti za okoliš - to što su često potpuno besplatni! Njemačka start-up kompanija Pentatonic tako je u suradnji sa studijem Snarkitecture kreirala kolekciju namještaja od recikliranih plastičnih čaša, limenki te dijelova odbačenih i zastarjelih kompjutora i telefona.

TEKSTIL Kolekcija namještaja danske kuće Kvadrat www.kvadrat.dk

A na ovogodišnjem Salone del Mobile danska je kuća Kvadrat predstavila kolekciju od recikliranog tekstila kao plod svoje suradnje s nizom poznatih dizajnera. Svaki od njih - a sudjelovala su poznata imena kao što su Benjamin Hubert, Front, Raw Edges i drugi - drugačije je pristupio zadatku te se u kolekciji mogu pronaći police, ormari i sobne pregrade. Poanta ove linije je to što je pokazala da i od velikog problema gomilanja otpada mogu nastati izuzetno lijepe stvari te da se i javnost može naviknuti na neke nove i zdravije trendove. A ekološki pristup iznimno je važan i u osmišljavanju ambalaže, za koju se koriste biorazgradivi materijali, a predmeti se nerijetko dostavljaju rastavljeni kako bi se pojednostavio transport i time smanjila emisija ugljičnog dioksida.

PAPIR Vaza visine 35 cm, MARKET

KARTON Stolna lampa Stripes, dizajn Davorin Kulaš, TAKE ME HOME

STARE IGRAČKE Kolekcija ekonamještaja za djecu www.ecobirdy.com

TKANINA Torba 38x40x40, dizajn Ana Tevšić Nauković, LOVE, ANA.

PLASTIKA Fractured klupa i stolci kao plod suradnje Pentatonica i studija Snarkitecure www.pentatonic.com

PAPIR Vreća Dilemma 37x15x80 cm, TAKE ME HOME

BAMBUS Paravan 130x180 cm, EMMEZETA

PLUTO Pregača, MARKET

GUMA Tepih, dizajn Maja Mesić SAGA SAGA TEPISI

GUMA I PLUTO Stolić transNeomatic promjera 42 cm, DIZAJNHOLIK

TEKSTIL Kolekcija namještaja Standing Textiles www.fransjegimbrere.com

Gloria.hr