Ljekari savjetuju da je jako bitno da hranu unosite sporije i da je usitnine na manje komade. U suprotnom, veći komadi hrane mogu uzrokovati nadutost i probleme sa varenjem.
Varenje hrane počinje u ustima, tako da način i brzina kojom žvaćete hranu utiče dalje na proces prerađivanja hrane u organizmu.
Mozgu treba oko 20 minuta da registruje da je želudac pun, zato se preporučuje sporija konzumacija hrane.
Osim toga, prednosti sporijeg žvakanja su:
bolja apsorpcija hranljivih materija
bolje varenje
veće uživanje u hrani
manji nivo stresa
"Varenje ne počinje u crijevima, već mnogo ranije – u našim ustima – pa stoga obavezno odvojite vrijeme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta", smatra nutricionistkinja Eleanor Trup koja preporučuje da za vreme jela ne koristimo telefon ili gledamo televiziju:
"Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj, a to dovodi do neugodnog osjećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše tijelo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane", zaključuje ona.
Žene.ba