Lifestyle

Od čega zavisi boja hortenzije?

Autor: Žene.ba

Hortenzije su postale omiljena dekoracija mnogih interijera, cvjetaju od lipnja do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj, a o čemu ovisi boja njihovih nježnijh cvjetova pročitajte u nastavku..

Nakon magnolija i božura, dobili smo novu cvjetnu Instagram zvijezdu. Hortenzija (lat. Hydrangea) nezaobilazna je kod svih unutranjih i vanjskih ljetnih "scenografija".

U Europi se uzgaja već stoljećima, većinom u vrtovima i parkovima, a njezine su šarene, cvjetne lopte odnedavno, omiljena dekoracija u mnogim interijerima.

Hortenzija je jedan od rijetkih cvjetova kojeg možemo, bez imalo razmišljanja, svrstati u određeni stiluređenja. A taj stil je shabby chic.

Ovo nježno i romantično cvijeće obožavaju mladenke, a sve češće u prolazu možemo vidjeti žene s naramkom hortenzija, iako, moramo priznati nisu najugodnijeg mirisa.

Hortenzije trebaju vodu; puno vode, što se može iščitati iz njihova imena - hydro, što znači voda. Cvjetaju od lipnja do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj.

Boja ovisi o tome kakva je kiselost tla u kojem rastu. Ako hortenzija cvijeta plavo, znači da je tlo vrlo kiselo (pH od 3 do 4,5), tj. sadrži visok udio aluminijevih soli. Na neutralnom do alkalnom tlu, kojega je pH do 7, bit će ružičasti ili crveni. Jedino su bijele hortenzije uvijek bijele.

Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji.
Proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yong, naziva ih otkucajem srca.

U ljetnoj sezoni najljepše su svježe, ali mogu biti jednako dekorativne kao suhi cvjetni aranžmani, što znači da u hortenzijama možemo uživati tijekom cijele godine.

https://www.instagram.com/p/BQOmAcOgT34/?utm_source=ig_embed

Žene.ba