Lifestyle

Od karcinoma grlića maternice godišnje oboli više od 250 žena u BiH, spas u redovnim pregledima

Autor: Žene.ba
Od karcinoma grlića maternice godišnje oboli više od 250 žena u BiH, spas u redovnim pregledima
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica tokom cijele godine u sklopu svojih redovnih aktivnosti provodi i kampanju edukacije i prevencije karcinoma grlića maternice pod univerzalnim sloganom "Izaberi život - pobijedi stid - uradi papa test". Ovim projektom se želi apelovati da ženska populacija razmišlja o svom reproduktivnom zdravlju te da sve žene u toku godine odvoje jedan dan kada će posjetiti ljekara i uraditi ginekološki pregled s papa testom.

Doktorica Elma Kuduzović u ime Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za Klix.ba je govorila o simptomima karcinoma grlića maternice te šta je potrebno uraditi u tim slučajevima.

"Simptomi karcinoma grlića maternice su rijetki i ne tako specifični, a ogledaju se u krvarenju nakon spolnog odnosa, neobičnom sekretu ili boli u genitalnom području, što većina žena ne veže za mogući karcinom grlića maternice. Potrebno je, čim se primijete ovi simptomi, posjetiti ginekologa i uraditi pregled. To je bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris s grlića maternice u kojem se traži prisustvo abnormalnih ćelija. Upravo redovni pregledi imaju za cilj da se primijete promjene na grliću maternice, što ranije, prije nego što prerastu u karcinom, jer se tada mogu lako otkloniti”, kazala je Kuduzović.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=EvjGIAE6jDk[/embed]

Sve ženske osobe nakon prvog seksualnog odnosa ili od 20. do 65. godine trebaju ići na redovne preglede. Pregledi se rade jednom godišnje, a nakon dva uredna nalaza pregled se radi jednom svake dvije godine.

"Radi se o karcinomu koji je u ranoj fazi sto posto izlječiv, a upravo zbog toga skrećemo pažnju na značaj papa pregleda. Međutim, na ovom području žene nemaju razvijenu svijest o značaju redovnog pregleda, iako imamo sreću da je Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK na području kantona osigurao besplatne papa testove u svim domovima zdravlja za žene od 20 do 65 godina”, dodala je Kuduzović.

https://www.youtube.com/watch?v=h_qsumQpn0c

Najveći problem današnjice jeste mentalitet koji se ogleda u tome da ženama nije prijatno da idu na ginekološke preglede, a Kuduzović je na kraju razgovora istakla da se nada da će kampanja uroditi plodom te da će broj oboljelih biti u opadanju s obzirom na to da od karcinoma grlića maternice godišnje u BiH oboli više od 250 žena.

U kampanju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica s ciljem povećanja svijesti na karcinom grlića maternice uključile su se poznate ličnosti kao što su Sabina Sidro, Jelena Tomašević, Divanhana i Senad Hadžifejzović.

Klix.ba