Lifestyle

Od zelenih do smeđih: Koje su dobrobiti banana s obzirom na boju njihove kore?

Autor: Žene.ba
Od zelenih do smeđih: Koje su dobrobiti banana s obzirom na boju njihove kore?

Banane su mnogima najdraže voće. Ne samo da su cjenovno prihvatljive, nego su i vrlo praktične za ponijeti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu nebrojene su. Svatko tko voli banane, preferira ih jesti u njihovoj različitoj fazi. Dok su jednima draže čvrste tek lagano žute banane, drugima su draže one koje su već posute smeđim točkicama.

Jeste li znali da se sadržaj nutritivnih vrijednosti drastično mijenja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj?

Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog škroba koji se u našem tijelu ponaša poput vlakna. Takva vrsta škroba kontrolira razinu šećera u krvi, čime može značajno utjecati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže sniziti razine kolesterola.

Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utječe i na smanjenje tjelesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada dospije u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše tijelo štite od brojnih bolesti.

Jedan od tih antioksidansa je i dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. Unatoč uvriježenom mišljenju, nutricionistkinja Adda Bjarnadottir napominje da dopamin u banani nije zaslužan za podizanje našeg raspoloženja. Naime, dopamin iz banane ne dolazi do stanica mozga, već samo igra ulogu antioksidansa.

Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim tačkicama, u njoj se znatno povećava razina šećera. Iako mnogi vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog, ova inačica banana više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze. Ipak, još uvijek sadrži dostatnu razinu antioksidansa te može značajno utjecati na opću sliku našeg imunološkog sustava.

Zadovoljna.hr