Lifestyle

Oprah o filmu koji joj je promijenio život: Sad je priča zaokružena

Autor: Žene.ba
Oprah o filmu koji joj je promijenio život: Sad je priča zaokružena

Oprah Winfrey ima duboku i osobnu vezu s "Bojom purpura".

Riječ je o Pulitzerom nagrađenim romanom američke književnice Alice Walker, čija ju je ekranizacija iz 1985., pod redateljskom palicom Stevena Spielberga, lansirala u zvjezdane orbite.

Priču koja joj je promijenila život Oprah je sada pretvorila u mjuzikl čiju produkciju potpisuje sama. Film je predstavljen prošle srijede na raskošnoj premijeri u Los Angelesu.

"Od trenutka kad sam pročitala knjigu - to je bila moja priča. Nisam mogla vjerovati da je Alice Walker zapravo napisala priču o djevojci koja je prolazila kroz isto što i ja prolazim. Neko drugi znao je kako se osjećam", izjavila je Winfrey tom prilikom za Vanity Fair.

Roman objavljen 1982. donosi nam priču smještenu u rane 1990-e, u ruralnoj Georgiji. Junakinja priča je Celie, siromašna djevojka koju seksualno zlostavlja član porodice, a koja je prisiljena napustiti svoju sestru kako bi se udala za čovjeka koji je tuče. Ipak, Celie uspijeva smoći snage da prevlada potlačenost te pronađe nezavisnost i ispunjenje.

Oprah je dobila priliku života davne 1985. kad joj je kao relativno nepoznatoj glumici u ekranizaciji ovog hit romana ponuđena ulova Sofie, Celiene odvažne i svojeglave snahe.

"Moj se život nakon toga zauvijek promijenio iz toliko mnogo razloga", priznaje Oprah. Za svoju izvedbu u ulozi Sofie, Winfrey je zaradila i nominaciju za Oscara, prenosi Index.

Nova ekranizacija u američkim kinima trebala bi premijerno biti prikazana 25. decembra, a glume Fantasia Barrino kao Celie, Taraji P. Henson kao živahna blues pjevačica Shug Avery i Danielle Brooks kao Sofia.

Pogledajte i zvanični trailer za film:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=wPwzBUui1GA[/embed]

Žene.ba