Poetry Pharmacy

Otkrili smo apoteku koja umjesto lijekova propisuje - knjige

Autor: Žene.ba
Otkrili smo apoteku koja umjesto lijekova propisuje - knjige
Foto: Instagram

U slikovitom kraju Shropshirea, duboko uklopljenom u svojevrsnu viktorijansku arhitekturu, nalazi se prva apoteka poezije na svijetu. Umjesto uobičajnih lijekova, ovo jedinstveno mjesto propisuje knjige kako bi poboljšalo duševno stanje svojih posjetioca.

Ova jedinstvena apoteka nudi "pjesničke lijekove" i druge inspirativne knjige, posebno fokusirane na mentalno zdravlje i dobrobit. Umjesto konvencionalnih farmaceutskih proizvoda, poput tableta za spavanje ili multivitamina, posjetiocima se nude "recepti" autora kao što su Derek Walcott i Elizabeth Bishop.

No, Poetry Pharmacy nije samo obična knjižara. Uz to, tu je ugodni kafić koji poslužuje aromatičnu kafu i primamljive kolače. Također, prostor nudi usluge biblioterapije, sadrži referentnu knjižnicu poezije te domaćin je redovnih radionica.

Ovaj izvanredni projekat nastao je kao rezultat rada Deborah Alme, koja već više od tridest godina živi na granici između Walesa i Shropshirea, gdje je odgajala svoja dva sina. Njen dugogodišnji angažman s osobama koje se suočavaju s demencijom oblikovao je temelje ovog inovativnog poduhvata.

Deborah je također podučavala kreativno pisanje na univerzitetima Worcester i Keele, gdje je bila "počasna istraživačica". Njen urednički rad obuhvata antologije poput "The Emergency Poet" i "The Everyday Poet-Poems to Live By" (Michael O’Mara Books), kao i nagrađivanu antologiju poezije #MeToo, objavljenu od strane Fair Acre Press. Također je bila saurednica sa dr. Katie Amiel antologije "These Are the Hands – Poems from the Heart of the NHS", a knjiga "The National Trust Book of Nature Poems" objavljena je u aprilu 2023. godine. Njene vlastite književne kreacije, poput poetskog pamfleta "True Tales of the Countryside" i zbirke poezije "Dirty Laundry" (Nine Arches Press), dodatno ističu njezin istinski talent za riječi.

Ova nezavisna knjižara savršeno se uklapa u svoje okruženje, a posjetioce ovdje dočekuje srdačna atmosfera i pažljivo odabrani asortiman knjiga koji će zadovoljiti svako raspoloženje. Tu su knjige, umjetnine, pokloni i artefakti, svaki odabrani s ciljem rješavanja određenih emocionalnih problema.

Ono što će također posjetioce iznenaditi i sigurno oduševiti je “farmaceut poezije” koji stoji na raspolaganju da prepiše pjesnički lijek za složenu mješavinu emocija ili, u ozbiljnijim slučajevima, pruži cjelovečernje konsultacije s ručno odabranim pjesmama.

Poetry Pharmacy, kako i samo ime sugeriše, nije samo knjižara – ona je centar za poeziju i kreativno pisanje s izraženim naglaskom na dobrobit. Pa, ako se ikad nađete u planiranju puta zapadnoj Engleskoj ili okrugu Wrexham, svakako svratite u Shropshire po svoju dozu poezije.