tijesto ostaje duže mekano

Ovaj sastojak čuva svježinu kiflica i hljeba

Autor: Žene.ba
Ovaj sastojak čuva svježinu kiflica i hljeba
FOTO: Ilustracija

U prodavnicama ljudi često provjeravaju svježinu hljeba tako što ga pipnu, odnosno malo pritisnu. Ukoliko se nakon pritiskanja tijesto brzo vrati u prvobitno stanje – to znači da je hljeb svjež. Međutim, ako ostane spljošten, bolje da ga ne kupite.

Kada pravite hljeb ili kiflice kod kuće, vjerovatno ste primijetili da obično brže postanu bajati, kao i da se više mrve pri sječenju i lomljenju nego oni iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su tijesta dugo svježa i meka, poput pamuka? Caka je u jednom neočekivanom sastojku.

“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hljebova, kiflica i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepine i hljeb dugo ostaju svježi i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuhar iz “Haggis Pub & Kitchen”.