Lifestyle

Ove znakove stresa nikako ne smijete ignorirati

Autor: Žene.ba
Ove znakove stresa nikako ne smijete ignorirati
Tijelo uvijek ima način da vam stavi do znanja da neke stvari u vašem organizmu nisu uredu. Stres nije stanje koje se manifestuje isključivo mentalno, već također može da se odrazi i fizički.

Nije uvijek lako ustanoviti da ste pod stresom, ali je neophodno kako biste korigovali svoje navike i rutinu. Sajt Indy100 ističe šest znakova stresa, na osnovu podataka prikupljenih iz zdravstvenih organizacija.

1. Glavobolja

Stres je jedan od uzroka glavobolje, koja je manje opasna od migrene, jer je moguće izliječiti je uobičajenim načinima. Smanjenje stresa i stresnih situacija takođe dovodi do smanjenja problema sa glavoboljom.

2. Loš san

Problemi sa snom drugi su pokazatelj da ste pod stresom. Postoji bliska veza između sna i mentalnog zdravlja uopćeno. Kako biste što manje problema imali sa nesanicom, čak i pod stresom, bitno je ustaliti vrijeme odlaska na spavanje i buđenja, praveći slobodno vrijeme između odlaska na spavanje i korištenja telefona i kompjutera.

3. Problemi sa kožom

Stres može da izazove ekcem, akne, psorijazu, kao i mnoge druge probleme sa kožom. Suha i ispucala kože također može biti posljedica neunošenja dovoljne količine vode. Osjećaj umora i pretjeran unos kofeina može dovesti i do dehidratacije kože.

4. Tenzija u mišićima i bol

Stres uzrokuje napetost u mišićima što može da izazove brojna oštećenja. Da bi se problemi izbjegli preporučuje se joga, istezanje i vježbe.

Promjene navika mogu da doprinesu u otklanjanju stresa i okretanju zdravijem načinu života.

5. Apetit

Gubitak apetita ili pojačan apetit jedan su od znakova stresa. Stres aktivira borbu u tijelu što potiskuje apetit i povećava nivo kortizola i insulina.

6. Seksualni problemi

Stres utječe na gubitak interesovanja za seksom ili čini da ne uživate u njemu. Gubitak libida često je povezan sa umorom. Stres također može biti indirektan uzrok erektilne disfunkcije, ali i dovodi do povećanog krvog pritiska i veće konzumacije alkohola. Najčešći uzrok problema u seksu jeste psihički.

(Avaz)