Lifestyle

Ovisnost o društvenim mrežama i kako joj stati na kraj

Autor: Žene.ba
Ovisnost o društvenim mrežama i kako joj stati na kraj

Društvene mreže mogu biti veliki gubitak vremena, ukoliko ne znamo kontrolirati vrijeme koje tamo provodimo
Društvene mreže, kao i Internet, u današnjem svijetu zauzimaju sve veći dio našeg vremena. Iako mnogi misle da je riječ o bezazlenoj stvari, one mogu izazvati brojne negativne posljedice ukoliko im posvećujemo više vremena nego stvarnom životu.

S pojavom društvenih mreža pojavila se i nova vrsta ovisnosti, baš poput one o alkoholu ili drogama. Simptomi koji upućuju na ovisnost o društvenim mrežama su rastrojenost, promjene raspoloženja, nemogućnost uspostavljanja kontrole nad vremenom provedenim na internetu, itd.

Ova je ovisnost opasnija time što ju je teško uočiti s obzirom na to da više-manje svi non stop 'visimo' na Instagramu ili Facebooku. Pogledate li malo oko sebe, svi u rukama drže pametne telefone i provjeravaju svoje profile, a osobito se to odnosi na pripadnike mlađih generacija.

Ako racionalno razmislimo, društvene su mreže zapravo besmislena aktivnost koja nam omogućava da zavirimo u to što se dešava u tuđem životu. Ipak, u većini slučajeva nismo uopće svjesni da ono što je na društvenim mrežama često nema veze sa stvarnošću.

U poslovnom smislu, društvene mreže imaju mnogobrojne prednosti, ali problem se javlja kad im počnemo posvećivati previše svog privatnog vremena. Ako na Instagramu i Facebooku provodite više vremena nego biste htjeli, otkrivamo vam nekoliko načina kako da tome stanete na kraj i kako da se odviknete od društvenih mreža.

Istraživanja su pokazala da milijuni ljudi dnevno provode sate i sate na društvenim medijima. Trošenje vlastita vremena na tako sulude i besmislene stvari može uistinu negativno utjecati na samu kvalitetu života.

Mislite li da ste previše opsjednuti društvenim mrežama, ne brinite jer niste jedini. Riječ je o vrlo zaraznim aktivnostima, a u nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih savjeta o tome kako da se odviknete od društvenih medija.

Napravite mjesta u svom životu

Najteži, ali najvažniji korak prilikom odvikavanja od društvenih mreža je brisanje profila na Instagramu, Facebooku ili nekom drugom mediju o kojem ste ovisni. Uzmite si jedan dan kako biste si spremili sve važne fotografije i ostale stavke koje su vam bitne. Nakon 30 dana vaš se korisnički račun briše trajno pa spremite uspomene koje želite sačuvati. Također, obavijestite bliske prijatelje o tome da ste odlučili obrisati račun i dajte im do znanja na koji vas način ubuduće mogu kontaktirati (mail, telefonski broj i sl.).

Napravite mjesta na svom telefonu 

Nakon što ste obrisali svoj profil, vrijeme je da obrišete s mobitela sve aplikacije koje su povezane s društvenim mrežama. Brisanje aplikacija također će smanjiti rizik da dođete u iskušenje i ponovno aktivirate svoje profile.

Virtualna prijateljstva su besmislena 

Svi mi na društvenim mrežama imamo jako puno 'prijatelja' koje nismo vidjeli godinama ili ih nismo čak ni upoznali uživo, ali pratimo jedni druge na Facebooku/Instagramu. Zapitajte sami sebe koliko takva prijateljstva uopće imaju smisla. Mislite li da je nekoga vrijedno upoznati, pozovite nju ili njega na kavu kako biste ustanovili koliko toga uistinu imate zajedničkog u stvarnom životu. Ispostavi li se da u stvarnosti nemate ništa zajedničko, niste ništa izgubili. S druge strane, ako vam se ta osoba svidi, pronašli ste novog prijatelja s kojim se možete družiti i uživo, a ne na društvenim mrežama.
 
Pronađite zanimljive aplikacija 

Danas postoji uistinu mnogo zanimljivih i puno korisnijih aplikacija od Instagrama i Facebooka. Istražite malo i pronađite nešto čime ćete se zabavljati dok se vozite javnim prijevozom ili dok čekate negdje u redu.

Pišite memoare 

Umjesto postova, na mobitelu možete zapisivati vlastite memoare ili voditi dnevnik. Aplikacija za to je mnogo, a na vama je samo da pronađete onu koja će najviše odgovarati vašim potrebama.

Pronađite svoj hobi 

Kako biste skrenuli misli od društvenih mreža, bavite se hobijima koje volite i koji će vam ispuniti vrijeme na mnogo kvalitetniji način. Crtajte, plešite, počnite planinariti ili samo čitajte omiljene knjige. Upišite tečaj slikanja, fotografiranja ili talijanskog jezika. Počnite vježbati jogu. Nabavite kućnog ljubimca. Vozite bicikl. Postoji uistinu mnogo načina za kvalitetno provođenje vremena, a vi pronađite onaj koji vam se najviše sviđa i koji će vas usrećiti i ispunjavati.

Slobodno vrijeme provedite na produktivniji način 

Sati i sati provedeni na društvenim mrežama uistinu su gubljenje vremena. Razmislite o tome što biste mogli učiniti sa svim tim vremenom koje inače provodite na Instagramu. Umjesto da lajkate, komentirate i skrolate, otiđite na trčanje ili pozovite prijateljicu na kavu. Ili pak počnite čitati knjige.

Društvene mreže nisu loša stvar i pomažu nam da budemo u kontaktu s ljudima koje ne viđamo često, informiraju nas o zanimljivim događajima, povezuju ljude, pomažu kod ostvarivanja raznih poslovnih ciljeva, itd., no ne smijemo im dozvoliti na preuzmu kontrolu nad našim životom. Mislite li da ste postali ovisni, možda bi bilo dobro da napravite pauzu kako biste se mogli odviknuti i posvetite se nekim drugim, mnogo kvalitetnijim stvarima u životu.  Izvan svijeta društvenih mreža postoji jedan divan svijeta koji samo čeka da ga otkrijete i da uživate u njemu.

Žena.hr