Hrana koju unosimo u svoje tijelo može imati velik utjecaj na naš krvni tlak, a American Heart Association (AHA) savjetuje kako bismo u slučaju povišenog tlaka trebali konzumirati što više voća, povrća, nemasnih bjelančevina i cjelovitih žitarica.
S druge strane, stručnjaci također preporučuju izbjegavanje ili barem značajno ograničavanje unosa nekih drugih, ne toliko zdravih namirnica, donosi Healthline.
Namirnice koje bi ljudi s povišenim krvnim tlakom trebali izbjegavati uključuju:
sol
mesne prerađevine
smrznutu pizzu
kisele krastavce
konzervirane proizvode
mlijeko i mliječne proizvode
crveno meso
maslac
alkohol
Kako objašnjavaju stručnjaci, svaka od ovih namirnica doprinosi dodatnom povećanju krvnog tlaka, što može dovesti do brojnih neželjenih posljedica.
Naime, visoki krvni tlak ili hipertenzija pogađa čak 47 posto odraslih osoba u SAD-u, a ako se ne prepozna na vrijeme, s vremenom može uzrokovati zdravstvene probleme uključujući bolesti srca i krvožilnog sistema, kao i moždani udar.
Žene.ba