Lifestyle

Ovo su namirnice koje su bogate željezom

Autor: Žene.ba
Ovo su namirnice koje su bogate željezom
Ukoliko vam nedostaje željeza, ne brinite, postoji šest vrsta namirnica pomoću kojih ćete ga brzo nadoknaditi.

Špinat je bogat željezom i antioksidantima, kao i mnogim drugim hranjivim materijama. Špinat možete jesti u sendviču, možete napraviti smoothie ili supu. Nivo hemoglobina u krvi će se povećati.

Grožđice su jedan od najboljih izvora željeza. Jedna grožđica sadrži oko 1,6 miligrama željeza, koje pomaže organizmu da proizvodi krv. Grožđice možete jesti s pahuljicama, jogurtom, salatama, a neki ih stavljaju i u supe.

Kamenice su bogate proteinom, omega-3 masnim kiselinama i željezom. Samo 85 grama kamenica sadrži 8 miligrama željeza, što je dovoljno za dnevne potrebe organizma. Ukoliko pojedete kamenice za večeru, problema s hemoglobinom neće biti.

Leća se smatra najzdravijom hranom, bogata je željezom, a po porciji sadrži 3 miligrama željeza. Može se dodati u supu, paprikaš i pastu.

Soja je prema mišljenju mnogih "superhrana", jer je bogata proteinima, nezasiženim mastima, vlaknima i željezom. Ona pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, raka i osteoporoze.

Sušeni paradajz je odličan izvor antioksidanata, vitamina C i likopena. Jedna šolja sušenog paradajza sadrži gotovo 30 posto dnevno potrebne količine željeza.

(Klix.ba)