Nutritivne vrijednosti
Prema posljednjim podacima Američke akademije pedijatara, nedostatak određenih nutritivnih vrijednosti koje djeca dobivaju isključivo iz prehrane može imati doživotne posljedice na njihovo zdravlje. Te hranjive tvari uključuju željezo, cink, bakar i vitamin D.
Prehrana u najranijoj dobi ne samo da može utjecati na rizike za razvoj pretilosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa već utječe i za razvoj mozga, uključujući područja koja kontroliraju pamćenje, odbradu, planiranje te pažnju. Kako objašnjavaju pedijatri, nedovoljan unos ključnih hranjivih sastojaka može dovesti do deficita u funkciji mozga koji se ne može popraviti.
Isto tako, nepravilna prehrana tokom prve dvije godine povezana je s nižim IQ-om, problemima u ponašanju i lošijim uspjehom u školi. Naprimjer, mnoga dojena djeca starija od šest mjeseci ne dobivaju dovoljno cinka, željeza i vitamina D. Stoga je ključno osigurati da bebe dobiju te hranjive tvari putem čvrste hrane.