Lifestyle

Pet higijenskih propusta koje biste odmah trebali prestati činiti

Autor: Žene.ba
Pet higijenskih propusta koje biste odmah trebali prestati činiti

Izbjegavanje prenošenja bakterija s jednog predmeta na drugi vrlo je težak posao.

Bakterije se šire i zrakom te imaju mogućnost zavući se na mjesta za koja biste pomislili da su savršeno čista. Kada je riječ o kupaonici, svi će se jednoglasno složiti da je to pravi raj za nastanak i množenje bakterija zbog konstantne vlage.

Istraživanje provedeno na njujorškom medicinskom fakultetu dokazalo je da se nakon puštanja vode u wc školjci bakterije podižu i raspršuju po čitavoj kupaonici pa tako u vrlo brzom roku stignu i do četkice za zube i pribora za šminkanje.

Kako biste izbjegli dodatno širenje bakterija i po mogućnosti spriječili zdravstvene tegobe koje one nose, savjetujemo vam da pripazite na sljedeće higijenske propuste.

Ne spuštate dasku na wc školjci

Pritom ne mislimo na dasku na kojoj se sjedi već na onu koja zatvara wc školjku. Kako biste spriječili širenje bakterija po čitavom prostoru kupaonice, prije puštanja vode obavezno spustite dasku.

Nosite mobitel na zahod

Želite li zbilja tragove urina i fekalija na nečemu što prislanjate na lice? Ili na bilo čemu drugom? Strpite se od odgovaranja na poruke i listanja društvenih mreža dok ne ispunite fiziološke potrebe.

Ne mijenjate redovito četkicu za zube

Prema mišljenju stručnjaka, četkicu za zube trebali biste zamijeniti svaka dva do tri mjeseca kako nakupljene bakterije ne bi izazvale upalu zubnog mesa.

Sušite rublje u kupaonici

U najpogodnijem okruženju za stvaranje bakterija sigurno ne želite sušiti čisti veš, posebice ne ručnike. Zato ih radije sušite vani na zraku, a kada je hladnije razdoblje u sobi koja nema doticaja s vlagom.

Ne čistite četkice i spužvice za šminkanje 

Pribor za make-up potrebno je temeljito očistiti barem jedanput tjedno i dobro osušiti na zraku. Osim toga, ne zaboravite redovito mijenjati ručnike za brisanje lica i tijela (barem svaka tri dana).

Index.hr