Lifestyle

Pet navika gotovo jednako opasnih za zdravlje kao i pušenje

Autor: Žene.ba
Pet navika gotovo jednako opasnih za zdravlje kao i pušenje
Američki naučnici sastavili su popis najštetnijih svakodnevnih navika koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Iako ih uspoređuju s pušenjem, ono nije pri samome vrhu.

1. USAMLJENOST
Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu "smrtonosnog" popisa, prenosi Independent.

Društvene mreže i sve rjeđe druženje "uživo" s prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima razmjere epidemije.

Profesorica psihologije na Brigham Young Universityju Julianne Holt-Lunstad kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog vijeka isti kao da pojedinac dnevno popuši 15 cigareta.

2. SJEDILAČKI NAČIN ŽIVOTA
Sjedilački način života tokom cijeloga dana povećava rizik od obolijevanja od više vrsta raka, pokazala je studija iz 2014.

Čak i uz redovito vježbanje, sjedenje dulje od osam sati na dan povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

3. MANJAK SNA
Američki naučnici su ustanovili da 50 do 70 miliona stanovnika SAD-a pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozorio je 2015. prof. Valerij Gafarov iz WHO-a, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj mjeri kao svakodnevno pušenje, prenosi Hina.

4. SOLARIJ
Iako se korišenje solarija čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, oboje može biti jednako opasno za organizam kao pušenje.

Dermatolozi su još 2014. dokazali da pretjerano korištenje solarija izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

5. NEZDRAVA PREHRANA
Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utječe na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti.

Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posljedice loše prehrane zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duhana.

(Čuvajzdravlje)