Lifestyle

Pet savjeta kako učiniti prostor vizuelno većim

Autor: Žene.ba

San svih nas je živjeti u velikom, prostranom stanu, u kom će imati mjesta za sve ukućane, i u kojem neće dolaziti do svađe zbog wc-a i želje za malo osobnog prostora. Ipak, nemojte očajavati iako imate mali stan. Ako dobro dizajnirate stan, on će izgledati veći, pa će to imati psihološki efekt i na vas.

Pročitajte kako da to učiniti.

Redizajnom stana možete dobiti mnogo prostora u stanu i učiniti ga funkcionalnijim i ugodnijim za život.

Uređenje stana može biti stresno, tako da prije bilo kakvog početka radova, uradite dobru analizu, stavite sve na papir, pa kada sklopite sve krenite u akciju uređenja doma.

1. Mala kuhinja ne mora biti noćna mora
Za sve male kuhinje srećom postoji rješenje. I kada vam je u njoj tijesno dok ste sami i imate osjećaj da se ne možete okrenuti i da udarate u sve, to samo znači da morate napraviti drugačiji raspored.

Napravite kuhinjske elemente koji se ne otvaraju kao svi ormarići, odnosno kao vrata, već se podižu na gore. Ovo će vam uštedjeti mnogo prostora i možete zaboraviti čvoruge na glavi i prebijanje prstiju od kutove kuhinjskih elemenata.

Iskoristite visinu kuhinje i napravite takve ugradne elemente sve do vrha. Ovdje možete držati toster, aparat za kavu i slične stvari kako bi vam radna površina uvijek bila slobodna za spremanje hrane.

U malim stanovima blagovaonica i kuhinja se nalaze u istom prostoru. Međutim, problem je što često u tom prostoru nema mjesta funkcionalnosti. Šank je praktično rješenje. Uz šank dodajte nekoliko barskih stolica i možete uživati u obroku s društvom.

Šank ne morate praviti isključivo na klasičan način, već ga možete ugraditi uz prozor, i iskoristiti taj prostor, koji inače ostaje prazan.

Čak i izgled ormarića može uticati na prostranstvo vaše kuhinje. Naglasite da želite ormariće s odsjajem, jer oni daju osjećaj širine prostora.

2. Boje zidova mnogo utječu na veličinu prostora
Kako biste proširili dubinu prostora, potrebno je koristiti svijetle nijanse u svom stanu. Također, ako kupite svjetliji namještaj, vaš stan će zasigurno izgledati veće.

Nemojte se samo fokusirati na bijelu i boju ljuske jajeta, budite maštoviti i kreativni i unesite živost u prostor. Možete postaviti tepih koji je u jarkoj boji, i tako prostoriji dati osobnost Boje koje možete koristiti su zelena, svijetlo siva, svijetlo roza ili koja nijansa žute boje, jer one otvaraju prostor i daju mu širinu.

3. Kako da svi uživate unatoč malom dnevnom boravku?
Svi znamo da je ovo centralna prostorija u domu i veći dio dana u njoj provodimo zajedno, gledamo TV, razgovaramo i dijelimo dojmove danu na izmaku. Problem uređenja dnevnog boravka nastaje ako je soba mala, a vas je više.
Farbanje u svijetle nijanse primijenite i u dnevnoj sobi, a obavezno i stavite zavjese svijetlih nijansi, nekoliko tonova tamnije od zidova.

Obavezno stavite tepih u dnevnu sobu i to čitavom površinom poda. Vjerovali ili ne, tepih preko cijele sobe sobi će dati veći izgled.

Koristite taburee u obliku kvadrata, jer uz pomoć njih možete imati dodatna mjesta za sjedenje, a možete ih pretvoriti u klub stolčiće po potrebi. Birajte taburee koji se mogu otvoriti, jer su sjajan prostor za odlaganje.
Dok birate garnituru, obavezno birajte onu koja ima prostor za skladištenje, kako ne biste morali kupovati dodatne komode za odlaganje koje će zauzimati prostor.

4. Mala soba može dati osjećaj komfora
Spavaća soba je intimno i privatno mjesto koje ne treba biti preveliko. Međutim, u njoj se uvijek nalazi krš, jer često nemamo gdje drugo skladištiti stvari pa ih bacamo u sobu.

Prije svega, ne morate koristiti svijetle nijanse. Slobodno obojite jedan zid u tamnu boju i dajte sobi senzualan,uspavljujući ton.

5. Napravite stol duž prozora, ugradite ladice i sklonite sav nepotreban krš iz sobe u njih. Obavezno u spavaćoj sobi ugradite ogledalo, kako ne biste oduzimali toalet ukućanima dok se šminkate, a kada oni žele oprati zube.

She.hr