Lifestyle

Pet upozoravajućih znakova koji ukazuju na brže starenje

Autor: Žene.ba
Pet upozoravajućih znakova koji ukazuju na brže starenje

Jedan od težih aspekata starenja je pad kognitivnog razmišljanja. Do pada najčešće dolazi nakon navršene 45. godine, ali neke znakove je moguće primijetiti i ranije. Ipak, kognitivni pad ne bi trebao naglo pasti.

Kako navodi Centar za istraživanje epidemiologije i zdravlja stanovništva u Francuskoj i Velikoj Britaniji navode da je prirodno da nam s godinama opada kognitivno razmišljanje, ali da obratimo pažnju na neke znakove ubrzanog starenja.

Gubitak pamćenja i zaboravnost

Gubitak pamćenja je uobičajena pojava kako starimo. No, ukoliko gubitak pamćenja postane izraženije, to znači da mozak stari brže od očekivanog.

Poteškoće s koncentracijom i fokusiranjem

Ukoliko imate poteškoća s koncentracijom i teško vam se usredotočiti na posao, to je također znak da imate problema s ubrzanim starenjem. Najbolje bi bilo da radite vježbe koje će vam poboljšati fokus.

Pad vještina rješavanja problema

Jedan od pokazatelja ubrzanog starenja je pad sposobnosti rješavanja zadataka koje ste prije s lakoćom rješavali. Uzrok pada sposobnosti rješavanja zadataka može biti i umor pa ukoliko vam se ovaj znak povremeno javlja, onda nema razloga za brigu.

Promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost

Promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost povezane su sa starenjem mozga. U ovom slučaju najbolja je opcija da porazgovate sa stručnim osobama kao što su psihijatri.

Smanjena mentalna agilnost i sporija obrada informacija

Pad mentalne agilnosti i sporija obrada informacija također mogu biti znakovi ubrzanog starenja mozga. Poput drugih znakova starenja, tako i kod ovog možete intervenirati i prilagoditi način života kako bi održali svoje mentalno zdravlje.

Žene.ba