Lifestyle

Počeo osmi Dječiji sajam u Sarajevu: 'Imam pravo jesti zdravo'

Autor: Žene.ba

Osmi Dječiji sajam u Sarajevu, najveći festival i sajam za djecu u BiH počeo je danas sa početkom u 10 sati u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

Oba dana vikenda održat će se najveći festival za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini, osmi po redu, sa fokusom na pravilnu ishranu djece vrtićke i školske dobi.

Organizovan je uz festivalsko učešće hiljadu mališana iz Kantona Sarajevo i gostiju iz drugih gradova BiH pod sloganom „Imam pravo jesti zdravo“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS i Grada Sarajeva.

Sajam je otvorila Maja Graholski, direktorica Dječijeg sajma, zajedno sa ovogodišnjom ambasadoricom, majkom petero djece, poduzetnicom, humanitarkom i filantropkinjom, Amrom Džeko te predstavnicima institucija te nastupom škole Basics, mališana JU
„Djeca Sarajeva“ i dječijeg hora Superar te mažoretkinja iz Novog Travnika.

Na 8. Dječijem sajmu u okviru ovogodišnje teme bit će upriličeno nutricionističko savjetovalište za djecu i roditelje koje se realizira u saradnji sa Multidisciplinarnim centrom zdravih navika i bolničkom nutricionisticom Nevenom Pandžom.

U okviru projekta "Imam pravo jesti zdravo" organizirane su i radionice o balansiranoj prehrani s odgajateljicama iz JU "Djeca Sarajeva" i Udruženjem za primijenjeni nutricionizam a na štandu dm-a djeca se mogu raditi zdrave kuglice s poznatim kuharskim influenserom Hajrudinom Šišićem, poznatijem kao Harry Cooper.

Na sajmu će mališani učiti i o važnosti higijene zuba od dr. dent. med. Lejle Reizbegović ali i o pružanju prve pomoći o kojoj će ih educirati Crveni križ/krst.

Kao i svake godine učimo najmlađe solidarnosti, a za roditelje je prvi dan sajma, u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju FBiH organizirano dobrovoljno davanje krvi.

Najmlađi posjetitelji imat će priliku družiti se i fotografirati sa saobraćajnim policajcima i specijalcima te se upoznati s opremom i naučiti zanimljive stvari iz kulture življenja.

Na sajmu mališani imaju priliku družiti se s dječijim super junacima, takmičiti i osvajati lijepe poklone, te zabavljati uz mnoge zabavne sadržaje i radionice, koje pripremaju izlagači, prijatelji i partneri sajma.

Ovogodišnji glavni sponzor sajma je Moja kravica koji sprema čokoladnu zabavu na svom štandu, a partneri sajama su dm, Double care – Violeta, Organix, Mepal, Dukat, Kids poli, Pino Nature hotel, Leda i Orea art market.

Više informacija o svim partnerima i prijateljima sajma pronađite na Facebook i Instagram stranici Dječijeg sajma – Kids Fair gdje su dostupne i sve informacije o zabavnim, edukativnim i sajamskim sadržajima koje pripremaju ovogodišnji izlagači.

Ulaz na sajam je slobodan.

(Zene.ba)