Lifestyle

Pretilost povezana s 13 vrsta karcinoma

Autor: Žene.ba
Pretilost povezana s 13 vrsta karcinoma

Prema novom izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prekomjerna tjelesna težina i pretilost povezani su s 13 vrsta karcinoma i to rakom mozga, multiplim mijelomom, rakom jednjaka, rakom dojke u postmenopauzi, rakom štitnjače, rakom žučnog mjehura, rakom želuca, rakom jetre, rakom gušterače, rakom bubrega, rakom jajnika, rakom maternice i rakom debelog crijeva.

Naravno, skidanje suvišnih kilograma, može smanjiti rizik od razvoja spomenutih karcinoma. Također, pokazalo se da se dva od tri karcinoma koji su povezani s pretilošću javljaju u dobi od 50 do 74 godine. Od svih karcinoma, s pretilošću je povezano 55 posto karcinoma kod žena i 24 posto karcinoma kod muškaraca.

U razdoblju od 2005. do 2014. učestalost karcinoma koji su povezani s pretilošću porasla je 7 posto, osim učestalosti raka debelog crijeva. Procjenjuje se da je 20 posto svih karcinoma u SAD-u posljedica prekomjerne tjelesne težine, tjelesne neaktivnosti, prekomjernog konzumiranja alkohola i loše prehrane.

(Avaz / Čuvajzdravlje.ba)