Lifestyle

Princ George i princeza Charlotte pred novim zadatkom: Kako se pravilno nakloniti kraljici

Autor: Žene.ba
Princ George i princeza Charlotte pred novim zadatkom: Kako se pravilno nakloniti kraljici

Uz mnogobrojna kraljevska pravila, vjerovatno najvažnije od svih iskazivanje je poštovanja vladarki – kraljici Elizabethi II, kojoj se pri dolasku, ali i odlasku moraju nakloniti i članovi njene porodice. Savršen naklon uskoro će morati da usavrše i najmlađi članovi – Princ George i princeza Charlotte. Iako su još maleni – Charlotte ima tek tri, a George pet – oboje su itekako svjesni toga da njihovo djetinjstvo nije baš ‘normalno’ i da njihova porodica i nije baš ‘obična’, ali to ne znači da već sada moraju da se pridržavaju svih kraljevskih pravila. Budući da su princ William i Kate odavno odlučili da će svojoj djeci pružiti prije svega normalno odrastanje, ne čudi to da princ George i princeza Charlotte još uvijek kraljicu Elizabethu II doživljavaju isključivo kao prabaku. Ali i to će uskoro morati da se promijeni, a barem u javnosti morat će svoje poštovanje kraljici da iskazuju naklonom.

Članovi kraljevske porodice uče naklon već od najranijeg djetinjstva, zato se očekuje da će ga uskoro svladati i ovo dvoje nasljednika. Princ George i princeza Charlotte, kako navodi historičarka Marlene A. Eilers Koenig naklon se uči od pete godine:

– Jedina osoba kojoj će iskazivati poštovanje naklonom je vladarka. Princ i princeza to neće činiti pred drugim članovima kraljevske porodice. Da tako piše u člancima, ali to nije istina – kaže ona i obašnjava:

– Naklon i ova vrsta iskazivanja poštovanja su dio etikecije, bez ikakve veze sa prioritetima u hijerarhiji. Pokloniš se kada se prvi put susrećeš s vladarom, a zatim pri odlasku. Za vrijeme Božića, u crkvi, mogli smo da vidimo princa Williama, Kate, Harryja i Meghan kako prave naklon pri kraljičinom dolasku, ali i pri odlasku. Princ Charles to nije uradio pri dolasku kraljice, jer ju je već vidio prije dolaska iz Sandringhama.

Pogledajte video:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=N6SmwGHqDOA[/embed]

Azra.ba