Bitno je postaviti granice

Prirodno je osjećati iscrpljenost nakon druženja s prijateljima, evo i zašto

Autor: Žene.ba
Prirodno je osjećati iscrpljenost nakon druženja s prijateljima, evo i zašto
Foto: Ilustracija

Koliko ste puta doživjeli da se nakon druženja s prijateljima ili obitelji osjećate iscrpljeno umjesto osvježeno? Druženja bi trebala biti prilika za opuštanje i punjenje baterija, no ponekad se dogodi suprotno. Zašto se to događa i kako izbjeći takve situacije?

Uzroci društvene iscrpljenosti

Energetski vampiri

Svi smo se susreli s ljudima koji jednostavno crpe našu energiju. Oni su često negativni, kritični ili zahtjevni. Takvi pojedinci mogu dominirati razgovorima, neprestano se žaliti ili tražiti pažnju, što može biti iscrpljujuće.

Previše stimulacije

Velika okupljanja, bučna okruženja ili previše razgovora mogu preopteretiti naš um. Čak i ako volite društvo, previše senzorne stimulacije može izazvati umor, posebno kod introvertiranih osoba.

Društvena anksioznost

Ako se osjećate nelagodno u društvenim situacijama, druženja mogu biti stresna. Neprestano razmišljanje o tome što reći, kako se ponašati ili što drugi misle može iscrpiti vašu energiju.

Očekivanja i obaveze

Kada se osjećamo prisiljeni sudjelovati u druženjima iz društvenih obveza ili očekivanja, to može izazvati napetost i umor. Takva druženja često ne donose radost, već osjećaj dužnosti.

Nedostatak balansa

Prečesto druženje može dovesti do iscrpljenosti. Ako stalno prelazite iz jednog društvenog događaja u drugi bez dovoljno vremena za sebe, to će sigurno uzeti svoj danak na vašoj energiji.

Kako izbjeći društvenu iscrpljenost?

Postavite granice

Naučite reći "ne" bez osjećaja krivice. Važno je prepoznati svoje granice i ne preuzimati više nego što možete podnijeti. Prijatelji i porodica će razumjeti ako im objasnite da vam treba vrijeme za odmor.

Odaberite društvo mudro

Provodite vrijeme s ljudima koji vas inspirišu i energiziraju. Kvalitetni odnosi s pozitivnim i podržavajućim ljudima mogu vam pomoći da se osjećate ispunjeno i sretno nakon druženja.

Pronađite balans između druženja i samoće

Povezivanje s drugima je važno, no isto tako je važno imati vremena za sebe. Osigurajte dovoljno trenutaka samoće za opuštanje i punjenje baterija.

Pripremite se unaprijed

Ako znate da će druženje biti stresno, pripremite se mentalno i fizički. Meditacija, duboko disanje ili kratka šetnja prije događaja mogu vam pomoći da se osjećate opuštenije i spremnije.

Vodite brigu o sebi

Redovno vježbajte, jedite zdravo i dovoljno spavajte. Dobro fizičko zdravlje direktno utiče na vašu mentalnu i emocionalnu otpornost.

Postavite realna očekivanja

Nemojte očekivati savršena druženja. Prihvatite da će neka okupljanja biti bolja od drugih i da je to normalno. Fokusirajte se na pozitivne aspekte i učite iz onih manje ugodnih iskustava.