Lifestyle

Prozirni aparatić za zube – Invisalign

Autor: Žene.ba
Prozirni aparatić za zube – Invisalign

Prozirni aparatić za zube – Invisalign

Invisalign je najpoznatiji svjetski brand nevidljivih i mobilnih aparatića za zube koja posljednih godina donosi revoluciju na tržištu postupaka ravnanja zuba.

Invisalign – idealna zamjena za fiksni aparatić?

Krivi položaj zuba je stomatološki problem s kojim se susreće velik broj ljudi svih uzrasta. Izaziva ne samo estetske probleme, već i funkcijske – pojačano nakupljanje plaka i kamenca, otežano čišćenje, prekomjerno trošenje zuba, povlačenje zubnog mesa, bolove u čeljusti i slično. Ustaljeno mišljenje da su aparatići samo za djecu se u moderno doba mijenja iz temelja. Rastuća svijest o zdravlju zubi i osobnoj estetici ortodonciju (u koju spadaju fiksni aparatić, Invisalign, clear aligneri), uz ostale minimalno invazivne dentalne zahvate tipa smile design, keramičke ljuskice, izbjeljivanje zuba itd., polako vraća u prvi plan. Ne zaboravimo, osmijeh i zubi su prema nekim istraživanjima jedni od prvih i najvažnijih elemenata koji se primjete prilikom društvenog kontakta te ostavljaju izrazito jak dojam o nekoj osobi. Razmislite i sami, što vam prvo prođe kroz glavu kada prilikom upoznavanja vaš sugovornik/poslovni partner ima jako žute, vidno oštećene ili "zagužvane" zube, koliko god ostatak dojma bio dobar? A koliko je ugodan i privlačan savršen osmijeh bijelih i lijepo posloženih zuba? Nažalost, ljudski um je zbog modernog socijalnog uvjetovanja jak kritičar i izraziti estetičar.

Recimo da ste na sebi primijetili nešto od navedenog i da to želite promijeniti. Ono što ljude najčešće odbija od ortodontske terapije jest cijena zubnog aparatića i metalne bravice koje su fiksne i dosta su vidljive. Svakako, postoje i keramičke bravice za zube koje su puno manje vidljive, no teško je zaboraviti činjenicu da se fiksni aparatić u bilo kojoj kombinaciji ipak dosta primjeti, da je s njime teže održavati higijenu, da žice i bravice ponekada grebu i žuljaju usne i obraze, da se dugo nose... Postoje li druge opcije? U tekstu koji slijedi ćemo pokušati dati odgovore na najčešća pitanja koja svakodnevno dobivamo o Invisalign prozirnom aparatiću i fiksnom aparatiću za zube.

Ima li fiksni aparatić za zube alternativu?

Da! Mobilni aparatić za zube koji napretkom digitalne tehnologije i primjenom brojnih inovacija dostiže učinkovitost fiksnog aparata jest clear aligner (tzv. nevidljivi aparatić), odnosno Invisalign.

Šta je mobilni aparatić za zube Invisalign?

Invisalign (Align Tech) je najkraće rečeno pionir u clear aligner tehnologiji. Američka kompanija koja je pokrenula revolucionarni trend na tržištu je prisutna preko 15 godina.

Kako radi Invisalign?

Invisalign se u potpunosti zasniva na digitalnoj tehnologiji. Poslije pregleda gdje se ustanovi je li pacijent dobar kandidat za ovakvu terapiju, uzimaju se precizni otisci zuba koji se šalju u centralu tvrke. Nakon otprilike 10ak dana dolazi digitalni pregled (plan) terapije ("ClinCheck") pomoću kojeg pacijent unaprijed može vidjeti kako će izgledati budući položaj zubi te isti raspraviti s doktorom. U idućem koraku 3D printer izrađuje folije (alignere) iz patentirane medicinske plastike (BPA-free). Rezultat su precizne, udobne, prozirne folije (nevidljivi aparatić). Pacijent unaprijed dobije folije koje sam mijenja svakih tjedan do 10 dana. Svaka folija je dizajnom malo pomaknuta u odnosu na prethodnu te na taj način vrši ciljani pritisak i blago pomiče zube iz faze u fazu. Nose se u svakoj prilici, a skidaju se samo prilikom obroka. Po završenoj terapiji bitno je što dulje nositi retainer (noćnu udlagu) kako se zubi ne bi vratili u početni položaj (nažalost zbog raznih faktora poput genetike, sila koje se razvijaju prilikom žvakanja, mišića usne šupljine i ostalih faktora zubi nisu trajno učvršćeni već se blago pomiču).

Invisalign prednosti i ograničenja u odnosu na fiksni aparatić za zube

Terapija Invisalignom nije pogodna za sve anomalije – one najteže se i dalje najbolje rješavaju fiksnim aparatićem. Također, ono što je najveća prednost Invisaligna, mobilnost, je ujedno i najveća mana –skidanje, stavljanje i mijenjanje aparatića nisu odgovornost za svakoga, a ako se aparatić ne nosi dovoljno vremena svaki dan, neće djelovati i zubi se neće pomicati. Invisalign je i nešto skuplji u odnosu na klasični fiksni aparatić. Ipak, ako je već odlučeno krenuti u clear aligner terapiju, nema razloga da se Invisalign ne nosi jer je praktički proziran i gotovo nevidljiv, ugodan za nošenje i brz u djelovanju (individualizirana naprava svojim dizajnom poštuje biomehaniku svakog zuba i maksimizira učinak pomicanja). Nevidljivi aparatić ne smeta govoru, a higijena se puno lakše održava nego s fiksnim aparatićem.

Ortodont kod kojeg sam bio/bila na pregledu kaže da je Invisalign lošiji od fiksnog aparata i da stomatolozi nisu dovoljno educirani za provođenje takve terapije. Ima li u tome istine?

Tehnologija iza Invisalign terapije je napredovala od svog nastanka prije 15ak godina, kada se realno nije mogla usporediti s učinkovitošću klasičnog fiksnog aparata za zube. U zadnjih nekoliko godina, prikupljeno iskustvo od preko 4 milijuna pacijenata, prisutnost na svim kontinentima, konstantne inovacije i brojne kliničke studije pomogli su da nevidljivi aparatić za zube zauzme vodeće mjesto u modernim ordinacijama, podjednako primarno ortodontskim, ali i općim stomatološkim. Time brzo, ugodno i sigurno ravnanje zuba postaje dostupno širokim populacijama. Razjasnimo neke činjenice; biomehanika pomaka zuba je uvijek ista – zubu je "svejedno" čime ga pomičete. Dokle god se držite osnovnih postulata ortodoncije i poštujete određena pravila o primjeni sila, rezultat neće izostati. Naravno, morate znati što radite. U Invisalignu (i većini ostalih sustava clear alignera) rade stručnjaci, specijalisti ortodonti koji pomažu kolegama kliničarima u kreiranju i provođenju terapije. Finalna odgovornost leži na kliničaru koji je „prodao“ terapiju te isti svakako mora biti dovoljno educiran za to što radi. Ako jest, nema zakonske ni strukovne prepreke da uspješno radi taj posao. Slično je i s ostalim specijalnostima: ne morate nužno biti specijalist protetike da bi napravili zubni most ili krunu, specijalist endodont da bi izliječili bolni zub, kirurg da bi ugradili implantat itd. U čemu je onda stvar? Određeni ortodonti ne žele izgubiti ekskluzivnu i pomalo monopolističku tržišnu poziciju koju su do sada imali. Također, trošak materijala kod fiksnog aparatića je puno manji u odnosu a troškove Invisaligna, pa je i zarada veća. Imajući na umu te činjenice, stvari postaju nešto jasnije...

Estheticdentalcenter.hr