Lifestyle

Psihoterapeutkinja o partnerskim odnosima: Svaki brak prolazi krize i itekako ih je moguće prevazići

Autor: Žene.ba
Psihoterapeutkinja o partnerskim odnosima: Svaki brak prolazi krize i itekako ih je moguće prevazići

Ima li istine u tome da se upravo u sedmoj godini braka događa najviše razvoda?

Zašto smo skloni češće da prognoziramo propast nego podijelo dobro bračno iskustvo? Šta kada brak i dođe u krizu? Može li se izliječiti? Kako sačuvati emocionalnu i fizički bliskost za Novi dan govori bračna psihoterapeutkinja Morgijana Karić Nezirović.

Komentarišući porazne statistike da je sve više razvoda, psihoterapeutkinja kaže da se danas ulazak u bračnu zajednicu preispituje i nije to nešto što se ranije smatralo svetinjom.

“Kad uđemo u jedan odnos naprosto preispujemo i odnos i sebe. Mnogi prežive to preispitivanje. Sposobnost, želja i resursi su bitni kod preispitivanja, da kroz tu krizu prođu i da iz krize izađu povezaniji i privrženiji”, ističe Karić Nezirović.

Treća, peta i sedma su krizne godine za partnerski odnos, kažu istraživanja. Ima li istine u tome, pitamo.

“Svaki partnerski odnos je poseban i jedinstven. Ono što se ne govori da se i mi mijenjamo iz godine u godinu, tako se mijenjaju i naše potrebe i želje. Kako partner treba da se ponaša i kako treba da se osjeća, do te mjere ide, i treba to osvijestiti i vidjeti dokle to ide. Kad se to dešava i kad preispitujemo, i mi se mijenjamo, i treba imati svijest o tome, to je uredu, ali i odnose treba mijenjati i raditi na njima“, kaže Karić Nezirović.

Smatra i da brak ne oboli, nego naprosto doživi krizu i te krize su sastavni dio.

“Partneri u određenom trenutku nemaju resurse i sposobnosti da odgovore na te izazove i onda dođe do svađa, ali to se sve može prevazići. Jako puno kriza s može prevazići, ali sve zavisi koliko je sistem opterećen, koliko su partneri privrženi.

Samim ulaskom u brak imamo osjećaj da tim činom dajemo dodatna prava partneru i sebi, pa čak i široj porodici da se uključe. Svako partnerstvo prolazi krize i itekako ih je moguće prevazići”, ističe.

Na kraju je poručila i da kako se mi mijenjamo, očekivanja od drugih se mijenjaju, a kako se mijenjamo, i ako se ne odgovori na očekivanja, a često su i neizrečena, usložnjava se i dolazi do otuđivanja. No ponovila je opet – jako puno kriza s može prevazići.

(Žene.ba)