Lifestyle

Recept za brze domaće kolačiće koji bi svi trebalo da imaju

Autor: Žene.ba
Recept za brze domaće kolačiće koji bi svi trebalo da imaju

​Prilikom pripreme hrane, osim o nutritivnim benefitima obroka često razmišljamo i o vremenu koje možemo da uložimo u samu pripremu obroka.

Pred vama je recept za ukusne kolačiće koje ćete napraviti od sastojka koje sigurno imate u kuhinji.

Glavni razlozi da se odlučite za domaće kolačiće su jednostavnost pripreme i ukus.

Uvrežena je zabluda da se kolačići ne mogu lako pripremiti i da su za njihovu pripremu potrebne skupe namirnice.

Savjetujemo da za potrebe ovog recepta puter i mlijeko moraju biti što hladniji kako bi kolačići bili meki i vazdušasti.

Prije upotrebe je preporučljivo zamrznuti puter, a mlijeko držati u frižideru. Puter je ključni sastojak u pripremi te se preporučuje njegovo zamrzavanje oko 20 minuta prije početka pripreme. Puter možete isjeći na sitne komade ili izrendati za još bolji efekat.

Sastojci

-4 kašike brašna

-1 kašika praška za pecivo

-1 kašika šećera

-1 kafena kašika soli

-150 g putera

-pola šolje mlijeka

Priprema

Zagrijati rernu do 200 stepeni. Na pleh postavite papir za pečenje. U dubljoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so i ostavite po strani.

Iz zamrzivača izvadite puter i isjeckajte ga na sitne komade ili ga izrendajte i dodajte u već pripremljenu smjesu. Dodajte mlijeko i drvenom varjačom miješajte dok se masa ne sjedini.

Dobijenu smjesu prenesite na površinu prekrivenu brašnom i polako umijesite rukama. Ako je tijesto previše ljepljivo možete dodati još brašna. Kada se tijesto sjedini, presavijte ga.

Potom okrenite tijesto za 90 stepeni i ponovo presavijte. Postupak ponovite pet do šest puta. Nemojte koristiti oklagiju, već isključivo ruke.

Izdvojite komade tijesta i složite u pleh. Trebalo bi da izdvojite bar 6 kolačića. Pecite na 200 stepeni 12 minuta, ili dok površine kolačića ne dobiju zlatnu boju.

Po želji možete kolačiće odmah nakon vađenja iz rerne premazati istopljenim, posoljenim puterom. Poslužiti toplo.

(Žene.ba)