Ključne navike

Savjetnica objašnjava: Četiri pokazatelja da je vaša veza 'osuđena na propast'

Autor: Žene.ba
Savjetnica objašnjava: Četiri pokazatelja da je vaša veza 'osuđena na propast'
Foto: Ilustracija

Svi znamo da su se parovi koji su se činili nerazdvojnima i čvrstima kao kamen ipak nekako na kraju razdvojili i prekinuli. Dakle, nažalost, nemoguće je predvidjeti hoće li veza uspjeti. Međutim, porodična i bračna savjetnica Tina Fey tvrdi da postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da veza neće još dugo preživjeti.

"Iz mog iskustva kao stručnjakinje za veze, vidjela sam mnoge parove koji su nesvjesno upali u određene obrasce, što ih je dovelo do toga da na kraju prekinu. Ta ponašanja nisu uvijek dramatična ili otvorena; obično su to svakodnevne radnje koje s vremenom mogu prigušiti iskru između čak i najstrastvenijih partnera", pojasnila je za Hack Spirit.

Dakle, tvrdi da parovi koji izgube iskru i na kraju prekinu obično usvoje ove četiri navike.

1. Nedostatak komunikacije

"Istraživanja pokazuju da je nedostatak komunikacije jedan od najvećih uzroka razvoda i prekida veze. Svakodnevni razgovori polako se počnu smanjivati i prije nego što parovi to shvate, tišina preuzima", ističe savjetnica.

Komunikacija je temelj svake veze. To je način na koji razumijemo svoje partnere, njihove potrebe, njihove želje i kako izražavamo svoje. Kad komunikacija nestane, počnu se razvijati nesporazumi.

"Mali problemi zatim postaju veliki problemi, a iskra koja je nekad držala par zajedno počinje treperiti. To bi moglo zvučati zastrašujuće, ali ne brinite. Svijest je prvi korak prema promjeni. Prepoznavanje ove navike već je veliki korak u pravom smjeru", dodala je Fey.

2. Uzimanje jedno drugog zdravo za gotovo

Savjetnica navodi: "Druga navika koju sam primijetila kod parova koji se naposljetku rastanu jest da jedno drugo uzimaju zdravo za gotovo. Kad novost u vezi nestane, lako je skliznuti u zonu udobnosti u kojoj pretpostavljate da će vaš partner uvijek biti tu bez obzira na to kako se prema njemu odnosite."

No, ljubav treba njegovati. Fey objašnjava:

"To je poput nježne biljke kojoj je potrebno zalijevanje da bi preživjela i rasla. Kao što je slavni pisac Stephen R. Covey jednom rekao: 'Većina nas troši previše vremena na ono što je hitno, a premalo vremena na ono što je važno.' U vezama bi partner uvijek trebao biti važan. Kad svoje partnere uzimamo zdravo za gotovo, zapravo kažemo da nisu dovoljno važni da bismo u njih ulagali svoje vrijeme i trud. Tada se iskra počinje gasiti."

3. Zanemarivanje malih stvari

Male su stvari ono što se računa, tvrdi savjetnica.

"Parovi koji izgube iskru često zanemaruju važnost malih gesta. Zaboravljaju da poruka iznenađenja u kutiji za ručak, nasumični zagrljaj, spontano 'Volim te' mogu učiniti čuda u održavanju iskre živom", rekla je.

U užurbanosti života lako je zaboraviti te male znakove naklonosti, ali to su stvari koje nas podsjećaju zašto smo se uopće zaljubili.

"Dakle, moj savjet vam je sljedeći: ne zanemarujte male stvari. Malo truda puno pomaže u održavanju vaše ljubavi živom", savjetuje Fey.

4. Izbjegavanje teških razgovora

"Nijedan odnos nije jednostavan i trud je prijeko potreban. Parovi koji izgube iskru često imaju naviku izbjegavati teške razgovore. Bilo da se radi o financijskim problemima, bračnim problemima ili nezadovoljstvu u spavaćoj sobi, ignorisanje ovih teških tema neće ih izbrisati", ističe Fey.

Zapravo, ignorisanje problema samo će stvoriti još više problema, ljutnje i nesporazuma.

"Teški su razgovori nužni za rast u vezi jer iznose probleme na svjetlo gdje ih možete zajednički rješavati", zaključila je savjetnica.