Lifestyle

Šest znakova kojima nam tijelo poručuje da nešto nije u redu

Autor: Žene.ba
Šest znakova kojima nam tijelo poručuje da nešto nije u redu

Ponekad određeni suptilni simptomi koje mnogi od nas i ne primjećuju mogu ukazivati na to da s našim zdravljem nešto nije u redu.

Naime, naše tijelo često nam daje znakove upozorenja koji nam zaista o mogu spasiti život, donosi Best Life.

Suhe oči

Iako postoji mnogo različitih razloga za suhe oči, uključujući cjelodnevno gledanje u ekran računara, mnogo ozbiljniji krivac je Sjögrenov sindrom, autoimuna bolest koja uzrokuje upalu žlijezda koje izlučuju suze u našim očima, što dovodi do smanjenja proizvodnje suza i hronično suhog oka, upozoravaju ljekari.

Bijele mrlje u ustima

Bijele mrlje u ustima ili na jeziku mogu biti znak leukoplakije. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, ovo se stanje često javlja kod onih koji puše ili koriste duvanske proizvode, a ako se ne liječi, može se pretvoriti u rak usta.

Stalni osjećaj hladnoće

Ljekari upozoravaju da stalni osjećaj hladnoće može ukazivati na poremećaj štitne žlijezde, odnosno hipotireozu. Naime, nedovoljno aktivna štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina, a upravo je to čest uzrok neobjašnjivog osjećaja hladnoće.

Neobjašnjiva nadutost

Nadutost se može pojaviti zbog onoga što jedemo, ali i zbog nečeg mnogo ozbiljnijeg. Naime, jedan od suptilnijih simptoma raka jajnika kod žena je upravo neobjašnjiva nadutost koja se javlja zbog nakupljanja viška tečnosti u trbušnoj duplji, prenosi Best Life.

Ispadanje kose

Dok milioni ljudi svake godine doživljavaju gubitak kose, Američka akademija za dermatologiju kaže da, ako počne iznenada, to može biti posljedica određenih bolesti. Dva moguća temeljna medicinska stanja su bolest štitne žlijezde i anemija, a oba uzrokuju gubitak kose.

Sklonost dobijanju modrica

Ako primijetite da vam se modrice javljaju lakše nego inače, ljekari tvrde da biste trebali otići na pregled. Naime, oni tvrde da bi to mogao biti simptom zatajenja jetre, što se događa kada je velik dio organa oštećen zbog poremećaja jetre, prenosi Index.hr.

Žene.ba