'Skidanje' sa šećera: Evo što će se sve dogoditi ako 21 dan ne jedeš slatko
Većina ljudi na neki je način pomalo ovisna o šećeru. Za mnoge od nas neće proći niti jedan dan da ne pojedemo barem nekoliko kockica čokolade ili si priuštimo kavu sa šećerom. No, jesi li se ikad pitala što bi bilo da se probaš odviknuti i na kraće vrijeme živjeti sasvim bez slatkog? Na primjer, na 3 tjedna? Da, znamo da zvuči kao mučenje, ali što ako ti kažemo da se doista isplati – te da se možda nakon što prođe tih 21 dan čak niti nećeš željeti vratiti na staro?
Idemo iz početka!
Uz bijelo brašno i so, šećer spada u namirnice koje zaista nisu na glasu kao zdrave. 'Slatki život' donosi niz negativnih posljedica za naše zdravlje, a među njima su prvom mjestu prekomjerna težina i povećani rizik od dijabetesa. No, ruku na srce, većini nas slatka je hrana previše ukusna da bismo je se samo tako odrekli.
Šećerna zamka
Čak i ako svjesno ne jedemo puno slatkiša, šećer često zna biti 'skriven' u proizvodima za koje to ne očekujemo, kao što su kečap, razni umaci i voćni sokovi. Tako i neke namirnice s polica na odjelu zdrave hrane u trgovini mogu biti prepune šećera, kao što su voćni jogurti i pločice od žitarica. Srećom, za šećer je danas doista lako naći dostojnu zamjenu – postoje razne alternative koje su jednako slatke, a ipak mnogo zdravije.
Koje su najbolje zamjene za šećer?
Na prvom su mjestu prirodni šećeri iz voća, pa je kao zamjenu za šećer moguće koristit datulje, šljive, smokve i zrele banane. Kad pečemo kolače, umjesto šećera možemo posegnuti za medom, agavinim ili javorovim sirupom, a bolji od običnog bijelog šećera također je i brezin ili kokosov šećer. Od kupovnih slatkiša postoji velika ponuda onih namijenjenih dijabetičarima koji sadrže steviju. Ipak, treba pripaziti: čak i kod zamjena za šećer vrijedi pravilo: što manje, to bolje. Dobra je vijest da je sve stvar navike pa ćemo se brzo priviknuti na manje zaslađenu hranu.
(Žene.ba / Žena.hr)