Lifestyle
Sočan, mekan, mirisan i zdrav – isprobajte brz i jednostavan recept za ukusan kolač od mrkve!
Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, a uz to tijesto čini savršeno mekim i sočnim, prenosi portal Amazonke.
Orasi ovom kolaču daju posebnu aromu, a glazura predivan izgled. Ovo je jedan od onih recepata koji će ti uvijek dobro uspjeti, pa krenimo s pripremom!
Sastojci:
- 4 šoljice naribane mrkve
- 2 šoljice cjelovitog pšeničnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica cimeta
- ¼ kašičice mljevenog đumbira
- 1 ½ šoljice smeđeg šećera (ili stevije)
- ¾ šoljice grožđica
- ½ šoljice sjeckanih oraha
- 1 šoljica nezaslađenog soka od jabuke
- 1 šoljica ulja uljane repice
Glazura
- ⅓ šoljice maslaca ili margarina
- ⅓ šoljice kremastog sira ili svilenog tofua
- 2 ⅓ šoljice šećera u prahu ili nekog drugog zaslađivača
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
(Umjesto ovakve glazure kolač se, primjerice, može preliti i tamnom čokoladom s uljem naranče).
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 º C.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.
- Dodajte jabuke, ulje, mrkvu i grožđice, i miksajte dok se sve dobro ne poveže.
- Ulijte u podmazanu tepsiju i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Neka se kolač hladi u posudi oko 10 minuta, a zatim ga lagano okrenite na stalak za hlađenje. Neka se ohladi u potpunosti prije glazure.
- Da bi se napravila glazura, smiksati na srednjoj brzini maslac i sir. Dodati sav šećer za glazuru i nastaviti tući dok smjesa ne bude glatka i kremasta.
- Dodati vaniliju te ponovno promiješati.
I na kraju, staviti kolač u frižider.
U slast!
(zene.ba)
Dašak trenda
Lejla Filipović privukla pažnju izborom tenisica
Od 29. do 30. novembra