Lifestyle

Sporiji trening za efektnije rezultate

Autor: Žene.ba
Sporiji trening za efektnije rezultate
Za HIIT treninge, odnosno treninge velikog intenziteta uz pomoć kojih se rezultati vide velikom brzinom, svakako ste čuli. Ali, da li ste znali da pomjeranje sopstvenih granica kako biste uradili što više kardio i vježbi snage za određeno vrijeme nije dugoročno efektno? Nasuprot HIIT treninzima stoje LISS ili “sporiji” treninzi, koje preporučuju mnogi fitness treneri.

Sporiji treninzi ne podrazumijevaju samo šetnju po traci za trčanje i mogu biti vrlo teški jer zahtijevaju od osobe koja ih radi da se fokusira na određenu grupu mišića, ali i da duže vrijeme ostane u nekoj određenoj pozi, umjesto da jedan pokret ponavlja više puta.

Za razliku od HIIT vježbi u kojima je cilj povećati otkucaje srca, LISS se fokusiraju na održavanju istog broja otkucaja tokom čitavog treninga (između 60 i 80%), a to je idealno za skidanje kilograma.

Kod njih je disanje vrlo bitno. Dovoljno je reći da je mastima potreban kiseonik da bi se razgradile, samim tim – što više unesete kiseonika, to ćete otopiti više masti. U vježbe sporijeg intenziteta spadaju džogiranje, brzo hodanje, joga i pilates. Možete raditi i klasične vježbe sa tegovima, ali sporije da biste dodatno opteretili mišiće, piše Ljepotaizdravlje.rs.

(Cuvajzdravlje.ba)