istraživanje

Spužvica za suđe puna je bakterija: Uklonite ih jednostavnim trikom

Autor: Žene.ba
Spužvica za suđe puna je bakterija: Uklonite ih jednostavnim trikom
FOTO: Ilustracija

Spužvice za pranje suđa, često korištene u svakodnevnom domaćinstvu, mogu predstavljati značajan izvor bakterija koje se šire po kući.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports 2017. godine, upotreba spužvice za čišćenje može rezultirati širenjem miliona mikroorganizama po domaćinstvu, što može ugroziti zdravlje stanara.

Međutim, istraživači su otkrili jednostavan i učinkovit način za dezinfekciju spužvica koji može smanjiti broj bakterija za čak 99 posto. Studija objavljena u magazinu Journal of Environmental Health preporučuje korištenje mikrovalne pećnice za ovu svrhu.

Prije stavljanja spužvice u mikrovalnu, bitno je osigurati da ne sadrži metalne dijelove, jer bi to moglo uzrokovati probleme ili oštetiti aparat. Nakon što ste se uvjerili da je spužvica metal-free, obavezno je namočite kako bi bila potpuno mokra, prensi chill.hr

Spužvicu stavite u mikrovalnu pećnicu na 90 sekundi, na punoj snazi. Ovo kratko izlaganje toplini eliminisat će oko 99 posto bakterija, uključujući i opasne E.coli bakterije. Dezinfekcija putem mikrovalne pećnice pokazala se kao vrlo učinkovita metoda koja omogućuje temeljito čišćenje spužvice.

Važno je napomenuti da će spužvica biti vrlo vruća nakon što je izvadite iz mikrovalne pećnice, stoga budite pažljivi i pustite je da se ohladi prije korištenja. Postupkom dezinfekcije pomoću mikrovalne pećnice, osiguravate higijensko okruženje u vašem domu i smanjujete rizik od prenošenja bakterija na posuđe i površine u kuhinji.

Ova jednostavna tehnika dezinfekcije može se lako primijeniti u svakodnevnom životu kako bi se osigurala čistoća i sigurnost u vašem domu. Redovito provodite ovaj postupak kako biste osigurali da spužvice budu čiste i bez štetnih mikroorganizama koji mogu ugroziti vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana.