Lifestyle

Šta radite nedjeljom otkriva kakva ste ličnost

Autor: Žene.ba

Uradite kratki test, pronađite se u nekim od ovih odgovora i saznajte mišljenja američkih psihologa u odnosu na to kako provodite nedjelju i na šta bi trebalo da obratite pažnju u svom životu!

Odgovor 1

"Nedjeljom se izležavam do podneva, a onda ostatak dana provedem u pidžami", govori sljedeće:

Trebalo bi da pazite na šta i na koji način trošite energiju u toku radne nedjelje. Bilo bi dobro da steknete naviku da odmarate svakog dana makar po 15 – 30 minuta. Ne morate da spavate, i samo ležanje će da utiče na vaš nivo energije. Zapitajte se koliko ima pravog zadovoljstva u vašem životu? Koliko ste zadovoljni? Kakav je vaš odnos sa najbližima?

Odgovor 2

"Odmah po ustajanju sređujem stan, sobu, usisavam, brišem prašinu... Iako ustajem rano, ne stajem dok sve ne sredim što obično potraje i do 13 – 14h. Tek kad je sve sređeno imam prvi obrok ", govori sljedeće:

Da li ste u ovakvoj žurbi i kada su u pitanju ostale stvari? Vi ste vjerovatno jedna od onih osoba koje sebi ne praštaju greške. Jeste li sigurni da sebi dajete pravo na zadovoljstvo? Da li ste sigurni da mislite da zaslužujete zadovoljstvo? Radne navike su jedno, a blago manična potreba za što hitrijim izvršenjem obaveza nešto sasvim drugo. Razmislite o tome u koju grupu spadate. Za početak, oprostite sebi sve što niste do sad. Niste za sve Vi odgovorni.

Odgovor 3

"Nedjelja? Najčešće je prespavam. Jedva čekam da prođe. Ustanem iz kreveta popodne, jedem, operem kosu, pripremim garderobu za sjutra i prije 22h sam ponovo u krevetu", govori sljedeće:

Osim ako nije u pitanju nevjerovatan umor od rada tokom radne nedjelje, i dešava se veoma rijetko, ovo "nedjeljno ponašanje" najčešće ukazuje na bijeg. To može da bude bijeg od potisnutog nezadovoljstva nekim segmentom života. Razlozi mogu da budu različiti i mnogobrojni. Ipak, najviše govore o tome na koji način se osoba nosi sa tim nezadovoljstvom. U ovom slučaju ukazuje da je osoba odabrala da što bolje zna i umije da "bježi" od problematične zone i da čeka da prođe samo od sebe. Ove osobe često misle "valjda će se nešto riješti samo od sebe".

Odgovor 4

"Nedjeljom ustajem malo kasnije nego obično, volim da se dobro naspavam. Poslije doručka uvijek imam neki"opušten plan", to može da bude šetnja sa prijateljicama/mužem/djecom, večernji odlazak u bisokop/pozorište, a nekad se desi da pozovem najbliže osobe na ručak, naročito lijepim danima kada možemo pola dana da provedemo napolju", govori sljedeće:

Moglo bi se reći da ste odabrali pravu mjeru kada je u pitanju odnos radna nedjelja – kraj vikenda. Za razliku od osoba koje jedva čekaju da nedjelja prođe ili da se zatrpate dodatnim obavezama, vi znate da iskoristite blagodeti neradnog dana. Vjerovatno imate stabilne odnose sa važnim osobama u životu, i upravo te osobe su vaša najveća podrška i oslonac. Vrlo je vjerovatno da ste odrasli u tradicionalnoj porodici, i da se trudite da kao odrasla osoba to prenosite dalje.

kolektiv.me