svjetski trend

Štetnost kopči za kosu: Od lomljenja kose do opasnosti od povreda

Autor: Žene.ba
Štetnost kopči za kosu: Od lomljenja kose do opasnosti od povreda
FOTO: Ilustracija

Kopče su veliki trend, ali uništavaju kosu. Zato imamo savjete hair stilistice kako je nositi, a izbjeći lomljenje vlasi

U 80-ima i 90-ima godinama, gumice za kosu mnogima su bile omiljeni modni dodatak jer su nudile jednostavno rješenje za stiliziranje naše kose, naročito u onim trenucima kada nam nije do pranja kose ili smo u žurbi. U posljednje vrijeme sve više svjedočimo dominaciji stylish kopči za kosu, a nedavno smo i sami pisali o tome kako je upravo ovaj modni dodatak među omiljenim ukrasima za kosu ove sezone.

Osim što lijepo izgledaju i praktične su, pa se mnogim ženama ovaj trend dopada. Njihov jedinstveni oblik omogućava beskrajne mogućnosti stiliziranja.

View this post on Instagram

A post shared by Laura Vila (@lauramvila)

Štetnost kopči za kosu

Ipak, njihovo nošenje zahtijeva povlačenje kose koje može uzrokovati potencijalna oštećenja, pogotovo lomljenje, zbog čega se sve više počelo govoriti o njihovom štetnom utjecaju na kosu.

Savjetuje se nošenje velike kopče s manjim brojem dužih kandži. S njima neće biti zatezanja kose, a zbog dužine kandži frizura će biti čvrsta.

Savjeti za manje lomljenje kose

1. Ostavite krajeve kose slobodnima
 
Pokušajte držati vrhove kose slobodnima, jer su oni najvjerojatnije najslabiji dio vlasi. Umjesto visoko vezanog repa isprobajte kosu svezati niže i labavije kako biste manje oštetili kosu. 

2. Preskočite čvrsto uvijanje kose

Uvijanje i zatezanje kose prije stavljanja kopče će sigurno prouzrokovati trajniju frizuru, ali će i zatezanje sigurno lomiti vlasi kose. Radije kosu manje zatežite i neka bude labavija frizura, nego da je zategnuta. 

3. Testirajte različite oblike i veličine kopči

Postoje razne vrste kopči na tržištu. Razlikuju se po veličini, broju kandži i njihovoj dužini, a najbolje je koristiti velike kopče s manjim brojem dužih kandži. Primjenom takvih kopči neće biti toliko zatezanja kose, a zbog dužine kandži frizura će biti čvrsta. 

4. Ne stavljajte kopču na mokru kosu

Vlasi kose su jako rastezljive kad su mokre, a sušenjem se skupljaju pa nije pametno stavljati kopču na mokru kosu, piše MindBodyGreen. Vaši su pramenovi vrlo elastični kada su mokri, a njihovo dodatno rastezanje može uzrokovati pucanje kose.

Kopče za kosu mogu uzrokovati manje trenja na kosi od gumica, ali to ne znači da ćete tako spriječiti lom vlasi kose. Kao i kod svake frizure, njezino labavo vezanje može pomoći da izbjegnete lom i opadanje kose, a od dodataka možete pronaći pregršt proizvoda prilagođenih vašem tipu kose.

Rizik nošenja kopče tokom vožnje

Koliko god da su kopče za kosu praktične, efektne i 'stylish', isto tako mogu biti jako opasne dok vozite.

@paisley.rileyyy Replying to @ocytemple3 sorry for the stutter and shaking: i have a concussion and am on medications😕 #fyp #foryou #hairclip ♬ original sound - Paisley Nicole🤍

Naime, na TikToku su se pojavila brojna videa u kojima se objašnjava opasnost od nošenja tih dodataka za vrijeme vožnje. Nekoliko žena je podijelilo svoje iskustvo kako su zadobile opasne povrede u saobraćajnim nesrećama baš zbog kopči koje se potencijalno mogu zabiti u lubanju.