Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije pripreme meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje da li je to uopšte potreban korak?
Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiraju. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili sirćeta, prenosi Healthline.
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije efikasno u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
Ali ispiranje kiselinom poput limuna i alkoholnog sirćeta može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste.
Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopere gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja, prenose nezavisne.
(Žene.ba)