Lifestyle

Švicarska luksuzna modna kuća očistila Mount Everest od dvije tone otpada

Autor: Žene.ba
Švicarska luksuzna modna kuća očistila Mount Everest od dvije tone otpada

Prije nekoliko mjeseci modni brend Bally je pokrenuo inicijativu Peak Outlook, čiji je glavni cilj bio prikupljanje otpada na najvišem vrhu Zemlje – Mount Everestu. U nekoliko dana ekspedicija je sakupila dvije tone otpada, od čega se više od polovine nakupilo u takozvanoj “zoni smrti”, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 8000 m.

https://www.instagram.com/p/B0VIdtgAHpv/?utm_source=ig_embed

Tim penjača i vodiča sastojao se od šerpa, etničkog plemena podrijetlom s visokih Himalaja, koji imaju rijetku genetsku otpornost na teške uvjete rada na tako zadivljujućim visinama. Od aprila do maja uspjeli su obnoviti netaknuti krajolik između baznog kampa Everest (5380 m) i njegovog legendarnog vrha (8848 m).

https://www.instagram.com/p/B0YLJmqgqsy/?utm_source=ig_embed

„Kada sam 2007. započeo s penjanjem, bio sam šokiran i tužan količinom otpada koja je preostala u tako veličanstvenim krajolicima. Sljedeće godine sam si postavio cilj misije čišćenja, a danas je uklonjeno više od 19,5 tona smeća. Dostizanje do vrha Everesta zahtijeva značajna sredstva, tako da mi je bilo drago kad se Bally obratio nama da pomognemo i podržimo prvo organizirano čišćenje Everesta “, rekao je Dawa Steven Sherpa, voditelj ekspedicije Eco Everest i izvršni direktor Asian Trekkinga.

https://www.instagram.com/p/B0WPFGYiHTI/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/B0Xyk0EAq5X/

Elle.hr