"Neželjeni gost"

Terapeutkinja upozorava: Jedna toksična osobina može uništiti zdravu vezu

Autor: Žene.ba
Terapeutkinja upozorava: Jedna toksična osobina može uništiti zdravu vezu
Foto: Ilustracija

Nesigurnost prečesto stoji na putu zdravih veza. Može negativno utjecati na naše samopouzdanje, što se zatim odražava i na vezu, tvrdi terapeutkinja dr. Gina Senarighi.

"Nesigurnost je poput neželjenog gosta koji se pojavi nenajavljen i podsjeti vas na sve vaše nesavršenosti. Teško je pokolebati je ili postaviti granice", objasnila je za YourTango.

Tvrdi da ova osobina može uništiti čak i najzdravije veze. Srećom, ako se borimo s nesigurnošću, možemo na tome poraditi.

"Prevladavanje nesigurnosti u odnosima može biti izazovno, ali možete reći ne nesigurnosti", ističe dr. Senarighi. Podijelila je četiri savjeta koja nam mogu pomoći u tome.

1. Priznajte svoju nesigurnost

"Nemoguće je zaobići nesigurnost; jedini put je kroz nju. Morate priznati da je stvarni problem koji vas sprječava da imate zdrave odnose sa sobom i drugima. Nesigurnost može biti doista iscrpljujuća i izolirajuća. Umjesto da dopustite da vas slomi u tišini, naglas priznajte problem i radite na njemu", savjetuje terapeutkinja.

2. Usredsredite se na samopoboljšanje

"Ako ste hronično nesigurni, vrijeme je da poradite na tome da postanete osoba koja nema razloga biti nesigurna jer ste tako sretni s onim što jeste. Krenite na kurs, isprobajte nešto novo, upoznajte nekoliko prijatelja i prekrižite nekoliko stvari s tog popisa kako biste oduzeli snagu svojoj nesigurnosti", poručuje dr. Senarighi.

3. Vježbajte zahvalnost

Nesigurnost nam često može oduzeti stvari koje su nam najvažnije. No, terapeutkinja tvrdi da je najbolji alat u borbi protiv nesigurnosti - zahvalnost.

"Podsjetite se da ste sretni samo što ste živi i usmjerite svoju energiju na pozitivne stvari oko sebe", kaže ona.

4. Njegujte samosaosjećanje i prihvaćanje

"Poboljšanje i uvažavanje života koji imate uvelike će doprinijeti rješavanju vaše nesigurnosti, ali istina je da niko nije savršen. Naučiti prihvatiti svoje nesavršenosti sa saosjećanjem ključno je za oslobađanje od nesigurnosti", zaključila je dr. Senarighi.