Lifestyle

Teško ustajete iz kreveta? Možda imate pravi problem

Autor: Žene.ba
Teško ustajete iz kreveta? Možda imate pravi problem

Svima nam je poznat taj osjećaj – hladna i mračna jutra nam se bliže i sve nam je teže i teže da ujutru ustanemo iz kreveta.

Koliko god sna da dobijamo i koje god noćne kreme da koristimo, jednostavno, ponekad je nemoguće ustati i napustiti toplo okrilje naših udobnih kreveta. Postoje brojni razlozi zbog kojih se to dešava – možda jednostavno niste jutarnji tip osobe, a možda je u pitanju i nešto ozbiljnije.

Vjerovatno do sada niste čuli za disaniu i klinomaniju, zar ne?

Disania je psihološko stanje, koje se obično povezuje sa problemima mentalne prirode, poput depresije i anksioznosti, a koristi se za opsivanje nemogućnosti za ustajanje iz kreveta. Ovdje ne govorimo o onom lijenjom izležavanju, sa kojim se svi borimo. Ovo stanje ljudima onemogućava da ustanu iz kreveta, dan za danom i navodi ih da pate i žude za svojim krevetom čim ga napuste.

Klinomania opisuje osobu koja je u sličnoj situaciji, ali pored činjenice da teško ustaju, osobe koje pate od klinomanije imaju opsesivnu potrebu da legnu.

Kako se ispostavilo, ova stanja još uvijek nisu prepoznata od strane medicije, ali su oni koji ih imaju, veoma odlučni u svojoj nameri da čitavom svijetu pokažu da se radi o pravim oboljenjima, sa pravim i ozbiljnim posljedicama.

Ako kojim slučajem smatrate da možda imate jedno od ova dva oboljenja, obavezno posjetite svog ljekara.

Cdm.me

Otkrila manje poznate detalje

Beyonce otkrila da se od djetinjstva bori s psorijazom

Spot sniman u Sarajevu

Dženan Lončarević počastio publiku novom pjesmom